Чи обов'язково пандус?

Над цим питанням часто замислюються, звісно, про те, що пандуси не потрібно встановлювати, мова не йде. В Україні вдосталь законів та норм, що захищають право маломобільних груп на доступність та ставлять вимогу, аби всі об'єкти громадського призначення були доступними. Серед таких документів – Конституція України, у якій зазначено, що усі люди є рівні в правах і повинні мати однаковий доступ до громадських споруд; доступність громадських будівель передбачає Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від березня 1991 року; у 2009 році Україна ратифікувала конвенцію ООН про права людей з інвалідністю, у якій також є стаття про доступність; ДБН В.2.2-40:2018 “Інклюзивність будівель і споруд”.

Чи покладається такий обов’язок виключно на державу?

Ні. Відповідно до ст. 26 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів України», підприємства, установи та організації також зобов'язані враховувати потреби людей з інвалідністю і забезпечувати для них доступність споруд.

У Глухові, де історичний центр складається здебільшого з архітектурно цінних будівель, де просто неможна встановлювати пандуси в історичних будівлях, щоб не порушувати їхнього автентичного вигляду. Проте соціально значущі об’єктів обладнано пандусами (за винятком тих які знаходяться в будівлях архітектуриних пам’яток). До речі, маломобільні люди — це не лише ті, хто пересувається на інвалідних візках. Це також маленьк ідіти, якіще не ходять а бо тільки вчаться ходити, це люди похилого віку, яким важко підійматися сходами, це хворі на артрити, артрози, інші захворювання опорно-рухового апарату, в яких часто нерухомі суглоби, це ще й цілком собі здорові чоловіки і жінки, які травмувалися і тимчасово не можуть нормально пересуватися… Всі ці люди зазнають дискримінації через сходи, високі пороги тощо. Саме тому нинішня світова тенденція в архітектурі — універсальний дизайн. Не кнопки виклику, не пандуси, а такі входи, щоб ними однаково комфортно було користуватися всім.

Найбільш гарними прикладами доступності для мало мобільних груп населення в місті Глухові є: реконструйоване відділення «ОЩАДБАНКУ» вул. Києво-Московська, 36, вхід до приміщення оснащений пандусами. У відділенні є поручні, тактильна плитка та таблички шрифтом Брайля. Також, за для комфортного обслуговування відвідувачів, відділення обладнане адаптованою касою; торговельний комплекс по вул. Терещенків 28а (АТБ), в якому забезпечено безбар’єрний доступ громадян з обмеженими фізичними можливостями до його торгового залу, та позначено місце паркування.

При проектуванні будівництва, реконструкції враховується забезпечення можливості доступу до об’єкта маломобільних груп населення.

Відповідно ст.. 26 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» установи та організації зобов’язані створити умови для безперешкодного доступу інвалідівзабезпечення без бар’єрного доступу це стосується улаштуванню з’їздів на перехрестях вулиць, влаштування повної доступності в адміністративних будівлях, будівлях навчальних закладів, медичних установах, установки світлофорів з звуковим сигналом на перехрестях доріг, пристосування транспортних засобів для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями, установки табличок з інформацією про установи рельєфно–крапковим шрифтом (шрифтом Брайля) та інше.

Створення належних умов життєдіяльності незахищених верств населення є одним з найважливіших завдань, які гостро стоять перед органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, роботодавцями, громадськими організаціями та всіма небайдужими людьми.

Просимо всіх підприємців, власників, орендарів, забудовників житлових та нежитлових будинків та споруд– при проведенні будівництва, реконструкції, капітального ремонту враховувати потреби маломобільних груп населення відповідно до ДБН В.2.2-40:2018 “Інклюзивність будівель і споруд”.

https://dabi.gov.ua/wp-content/uploads/2018/06/edited_Dorozhnya-karta.pdf 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області