28 ВЕРЕСНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ПРОТИ СКАЗУ

Дуже прикро бачити загибель людини в Україні від сказу! Ми не можемо собі дозволити помирати від хвороб, яким можемо запобігти! Особливо зараз, коли величезна кількість наших співгромадян гине в умовах війни.
СКАЗ - це невиліковне вірусне захворювання, яким людина може заразитися від диких або домашніх тварин.
ДЖЕРЕЛОМ ВІРУСУ сказу є дикі та свійські тварини. Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через укус, подряпину та найменші пошкодження шкіри, потрапляння зараженої слини на слизові оболонки. Людей найчастіше інфікують коти і собаки, а в дикій природі - лисиці та вовки. Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією при захисті території, членів зграї або здобуття їжі.
Інкубаційний період сказу, як правило, триває 1 - 6 місяців, проте, при укусах в обличчя, шию, голову чи пальці рук він може тривати лише 7 днів.
Початкові симптоми сказу - підвищення температури та біль, відчуття поколювання чи печіння у місці пошкодження. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.
Проте знання симптомів сказу вже не допоможе хворій людині, оскільки СКАЗ - ЦЕ СМЕРТЕЛЬНА ХВОРОБА!
ЩО Ж НЕОБХІДНО РОБОТИ ДЛЯ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЗАХВОРЮВАННЯ НА СКАЗ?
- При укусах домашніми або дикими тваринами треба ПРОМИТИ РАНУ під проточною водою з милом. Краї рани обробити 5% настойкою йоду або 70% спиртом. Коли кровотеча з рани незначна, то не треба поспішати її зупиняти. Разом з кров’ю з рани видаляється і вірус сказу.
- Після укусу необхідно НЕГАЙНО ЗВЕРНУТИСЬ ДО ЛІКАРЯ для вирішення питання про призначення курсу щеплень проти сказу. Тільки своєчасно проведений лікувально-профілактичний курс щеплень може попередити захворювання сказом. Жоден лікар не призначить Вам щеплення безпідставно.
- ВСТАНОВИТИ ВЕТЕРИНАРНИЙ НАГЛЯД ЗА ДОМАШНЬОЮ ТВАРИНОЮ, яка покусала людину і зовні залишається здоровою (на 10 днів).
- Не можна знімати шкуру з підозрілої тварини (часто буває, що шкуру знімають з хворих на сказ лисиць).
- Своєчасно повідомляйте спеціалістам служби ветеринарної медицини про хворих тварин, про трупи загиблих тварин, про випадки заходу в населений пункт лисиці, у якої відсутній страх перед людиною (основна ознака сказу).
- РЕГУЛЯРНО ВАКЦИНУВАТИ ДОМАШНІХ ТВАРИН ВІД СКАЗУ.
Подумайте, чи хотіли б Ви опинитись жертвою вірусу сказу? Та дійте!
Зволікання може коштувати життя!

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області