БЕЗ ВІЗИТУ ДО ЛІКАРЯ

☝ МОЗ видав наказ про те, що пацієнти із симптомами грипу, застуди та COVID-19 можуть оформити е-лікарняний без візиту до лікаря. Таке рішення дозволить зменшити навантаження на лікарів.
⯑ Пацієнти, які мають прояви грипу, гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, або гострого респіраторного захворювання, можуть відкрити електронний лікарняний у дистанційному режимі. Міністерство розробило та видало наказ від 04.02.2022 № 233 «Про особливості формування медичних висновків в окремих випадках», який пройшов державну реєстрацію в Міністерстві юстиції.
Пацієнт може зателефонувати до свого лікаря й отримати від нього рекомендації щодо лікування. За результатами такої консультації лікар може сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність (МВТН) на період до 5 днів, який є основою для відкриття електронного лікарняного. Якщо хвороба триватиме довше, пацієнт має звернутися до лікаря на особистий огляд для подовження строку своєї непрацездатності.
⯑ Як прокоментувала директор КНП «Глухівський ЦПМСД» Лариса ФЕДОРЯКО, всі сімейні лікарі закладу ознайомлені з таким правом. «В цьому є певні зручності, коли хвора людина матиме можливість залишатись вдома, не створювати черги перед кабінетами. Але остаточне рішення залишається за лікарем: саме він оцінює стан хворого і несе відповідальність. Дистанційно лікар не зможе виміряти сатурацію, послухати легені на предмет пневмонії. Більше того, навіть встановити діагноз COVID-19 без тестування він не зможе, і пацієнт, наприклад, не отримає довідки для відтермінування щеплення. Наші сімейні лікарі будуть орієнтуватись, перш за все, на мінімізацію можливих ризиків для пацієнта, у кожному випадку прийматимуть виважене рішення», - повідомила вона.

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області