Положення про відділ управління персоналом апарату

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення міської ради

13.11.2020573

Положення про відділ управління персоналом апарату

Глухівської міської ради та її виконавчого комітету

І. Загальні положення

  1. Відділ управління персоналом апарату Глухівської міської ради та її виконавчого комітету (далі – відділ) є структурним підрозділом апарату Глухівської міської ради та її виконавчого комітету.
  2. Відділ утворюється міською радою, підзвітний і підконтрольний міській раді, підпорядкований виконавчому комітету міської ради, міському голові. З питань здійснення делегованих повноважень - підконтрольний відповідним органам виконавчої влади. Координацію діяльності відділу здійснює керуючий справами виконавчого комітету міської ради.
  3. У своїй діяльності відділ керується Конституцією України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування» та іншими законами України з питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування, постановами Верховної Ради України, актами Президента України, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, відповідними рекомендаціями Національного агентства України з питань державної служби, Мінпраці та соціальної політики, Мінюсту та Пенсійного фонду, рішеннями міської ради і виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови, цим Положенням та іншими нормативними актами.

 

 

ІІ. Завдання та функції

Головними завданнями відділу є:

  1. Реалізація державної політики у сфері служби в органах місцевого самоврядування та з питань трудового законодавства.
  2. Формування якісного кадрового складу органів місцевого самоврядування для ефективного вирішення ними своїх завдань.
  3. Забезпечення розвитку персоналу, його мотивації до ефективної роботи, можливостей професійної самореалізації.
  4. Документальне оформлення проходження служби в органах місцевого самоврядування та трудових відносин.
  5. При здійсненні повноважень відділ зобов’язаний:

5.1. Забезпечити дотримання конституційних прав та свобод людини і громадянина, які закріплені в Конституції та законодавстві України.

5.2. Забезпечити виконання вимог чинного законодавства України щодо конфіденційності інформації відносно особи.

5.3. Не допускати у своїй діяльності порушення вимог антикорупційного законодавства.

  1. Відповідно до покладених на нього завдань відділ реалізує наступні функції:

6.1. Організовує, координує кадрову роботу у виконавчих органах міської ради, апараті міської ради та її виконавчого комітету, в основі якої покладено принципи демократичного добору і просування по службі за діловими якостями та професійною компетентністю, постійне навчання працівників, заохочення їх до службової кар’єри. 

6.2. Здійснює організаційну роботу щодо прийняття та проходження служби в органах місцевого самоврядування відповідно до вимог чинного законодавства.

6.2. Веде встановлену звітно-облікову документацію, готує статистичну звітність з кадрових питань, аналізує якісний склад посадових осіб місцевого самоврядування.

6.3. Здійснює у виконавчих органах міської ради, апараті міської ради та її виконавчого комітету організаційно-методичне керівництво проведення атестацій, щорічних оцінок, формування кадрового резерву, вносить пропозиції міському голові щодо їх вдосконалення.

6.4. Забезпечує організацію замовлення на підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування.

6.5. Здійснює необхідні заходи щодо організації конкурсного відбору осіб, які претендують на зайняття посад у виконавчих органах міської ради, апараті міської ради та її виконавчого комітету, приймає від претендентів відповідні документи та подає їх на розгляд конкурсної комісії, попереджує конкурсантів про встановлені законодавством обмеження у прийнятті на службу в органи місцевого самоврядування, ознайомлює з Кодексом етичної поведінки посадових осіб місцевого самоврядування.

6.6. Здійснює організаційне забезпечення роботи атестаційної комісії та контролює проведення атестації та щорічних оцінок у виконавчих органах міської ради, апараті міської ради та її виконавчому комітеті.

6.7. Розглядає та вносить міському голові пропозиції щодо проведення стажування кадрів на посадах посадових осіб місцевого самоврядування, готує разом з керівниками виконавчих органів міської ради документи для організації стажування кадрів, здійснює контроль за його проведенням.

6.8. Формує вимоги щодо компетенції та кваліфікації посадових осіб у відповідності до займаних посад.

6.9. Вживає заходів щодо підтримки корпоративної культури, а також формування іміджу та престижу служби в органах місцевого самоврядування.

6.10. Розробляє плани роботи з кадрами.

6.11. Звітує щороку про кадрову роботу на засіданні виконавчого комітету міської ради.

6.12. Здійснює організаційні заходи щодо нагородження посадових осіб місцевого самоврядування, працівників підприємств, установ та організацій міста, громадян відповідно до чинного законодавства, здійснює підготовку нагородних матеріалів щодо відзначення державними нагородами України та нагородних матеріалів на місцевому рівні, забезпечує облік нагороджених, збереження нагородних матеріалів.

6.13. Розробляє рекомендації та пропозиції ефективних форм матеріального і морального стимулювання персоналу до виконання функціональних повноважень.

6.14. Готує матеріали про призначення на посади та звільнення з посад працівників. У межах компетенції бере участь у підготовці матеріалів про призначення керівників комунальних підприємств та установ міської ради.

6.15. Оформляє документи про складення Присяги та присвоєння рангів посадовим особам місцевого самоврядування, вносить відповідні записи до трудових книжок.

6.16. Обчислює стаж роботи та служби в органах місцевого самоврядування, здійснює контроль за встановленням надбавок за вислугу років та наданню відпусток відповідної тривалості, складає графіки щорічних відпусток працівників.

6.17. У межах своєї компетенції здійснює заходи по забезпеченню трудової дисципліни, оформлює документи, пов’язані з проведенням службового розслідування та застосуванням заходів дисциплінарного впливу.

6.18. Здійснює роботу, пов’язану із заповненням, обліком і зберіганням трудових книжок, особових справ та контрактів (договорів) посадових осіб місцевого самоврядування.

6.19. Оформляє і видає довідки з місця роботи працівника, проводить оформлення листків тимчасової непрацездатності.

6.20. Готує проєкти та зберігає розпорядження міського голови з особового складу (кадрових питань), про відпустки, про відрядження працівників.

6.21. Готує проєкти рішень міської ради, рішень виконавчого комітету міської ради, розпоряджень міського голови з основної діяльності та з адміністративно-господарських питань, доручень міського голови у межах компетенції.

6.22. Здійснює організаційні заходи щодо своєчасного щорічного подання посадовими особами електронних декларацій (декларування доходів).

6.23. Розглядає пропозиції, заяви, скарги громадян, надає роз’яснення, веде прийом громадян з питань, що належать до компетенції відділу за встановленим графіком.

ІІІ. Права

 

Відділ управління персоналом апарату міської ради та її виконавчого комітету має право:

  1. Одержувати у встановленому порядку від посадових осіб виконавчих органів міської ради, керівників підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності документи, довідки, інші матеріали, необхідні для виконання покладених на відділ завдань.
  2. Інформувати міського голову у разі покладання на відділ виконання роботи, що не відноситься до функцій відділу чи виходить за його межі, а також у випадках, коли відповідні виконавчі органи міської ради чи посадові особи не надають документи, інші матеріали, необхідні для вирішення покладених задач з метою вжиття відповідних заходів.
  3. Залучати за узгодженням з керівником виконавчого органу міської ради відповідних спеціалістів для підготовки нормативних та інших документів, а також для розробки і здійснення заходів, які проводяться відділом відповідно до покладених на нього завдань.
  4. Брати участь у пленарних засіданнях сесій міської ради, засіданнях постійних комісій міської ради та виконавчого комітету міської ради, нарадах, комісіях, робочих групах, утворених міською радою, її виконавчими органами, міським головою.
  5. Вносити на розгляд керівництву міської ради пропозиції щодо вдосконалення роботи відділу з питань, що стосуються його діяльності.
  6. Перевіряти і контролювати дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, вимог законодавства про працю та службу в органах місцевого самоврядування у виконавчих органах міської ради.
  7. На начальника та працівників відділу поширюються основні права посадових осіб органів місцевого самоврядування, передбачені Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування» та іншими нормативними актами.

ІV. Взаємовідносини

 

 

 

  1. Під час реалізації повноважень відділ взаємодіє з постійними комісіями міської ради, управліннями, відділами, службами міської ради, комунальними підприємствами, установами та організаціями, розташованими на території міської ради, відповідними структурними підрозділами обласної державної адміністрації, об’єднаннями громадян, громадянами.
  2. Відділ звітує про свою роботу перед міською радою та виконавчим комітетом міської ради.
  3. На час відсутності начальника відділу, його обов’язки виконує головний спеціаліст відділу. Головного спеціаліста відділу заміщує начальник відділу.
  1. V. Структура та управління відділом
  2. Положення про відділ управління персоналом апарату міської ради та її виконавчого комітету, його гранична чисельність затверджуються міською радою за поданням міського голови. Структура, штатний розпис, кошторис видатків на утримання відділу затверджуються міським головою за поданням керуючого справами виконавчого комітету міської ради та погодженням начальника фінансового управління міської ради.
  3. Відділ очолює начальник, якого призначає на посаду та звільняє з посади міський голова відповідно до чинного законодавства. Головний спеціаліст відділу призначається на посаду та звільняється міським головою відповідно до чинного законодавства.
  4. Посадові обов’язки працівників відділу визначаються посадовими інструкціями, затвердженими розпорядженням міського голови.
  5. Начальник відділу:

здійснює керівництво діяльністю відділу;

несе персональну відповідальність за невиконання або неналежне виконання покладених на нього завдань, реалізацію його повноважень, дотримання трудової дисципліни;

діє від імені відділу, представляє його інтереси в органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадянами;

візує проєкти розпорядчих актів міської ради, виконавчого комітету, міського голови з кадрових питань.

VІ. Відповідальність

  1. Начальник відділу несе персональну відповідальність перед міським головою за виконання покладених на відділ завдань і функцій.
  2. Начальник та головний спеціаліст відділу несуть відповідальність за свою діяльність згідно з чинним законодавством за:

невиконання або неналежне виконання посадових обов’язків;

бездіяльність або невикористання наданих їм прав;

несвоєчасне або неналежне оформлення і складання документів;

недостовірність даних у документації, яку ведуть.

порушення правил внутрішнього трудового розпорядку та трудової дисципліни;

порушення етики поведінки посадової особи місцевого самоврядування та обмежень, пов’язаних з прийняттям на службу в органи місцевого самоврядування та її проходженням;

невиконання вимог Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про запобігання корупції».

 

VІІ. Фінансове та матеріальне забезпечення

Відділ управління персоналом апарату Глухівської міської ради та її виконавчого комітету фінансується за рахунок коштів бюджету міської ради.

Відділ використовує у своїй роботі печатки та штампи відповідно до Інструкції про порядок виготовлення, обліку, зберігання та використання печаток і штампів у виконавчих органах Глухівської міської ради.

VІІІ. Ліквідація та реорганізація

 

Ліквідація та реорганізація відділу управління персоналом апарату міської ради та її виконавчого комітету здійснюється за рішенням міської ради відповідно до чинного законодавства або за рішенням суду.

Секретар міської ради     Юрій БУРЛАКА

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області