Що таке страховий стаж ?

На численні запити громадян щодо роз'яснення поняття “страховий стаж” Глухівське об'єднане управління Пенсійного фонду України надає роз'яснення.

Поняття «страхового стажу» введено Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09 липня 2003 року за №1058-IV (далі – Закон № 1058), який набув чинності з 01 січня 2004 року.

Так, страховий стаж, це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду України відповідно до вимог Закону № 1058 за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку (до 2000 року) - на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цим Законом. Так, в будь-якому управлінні Пенсійного фонду України, маючи при собі паспорт, трудову книжку та ідентифікаційний номер можна взяти документ – форму ОК-5, де буде зазначено, де людина працювала з 2000 року по день отримання цієї форми, хто був роботодавцем, якою є сума заробітку, що буде враховано для пенсії, чи сплачували за цю особу страхові внески в Пенсійний фонд України і скільки днів страхового стажу в кожному місяці набуто.

Тобто, з 01 січня 2004 року, стаж обчислюється за сплаченими внесками. Але, оскільки страховий стаж обчислюється в місяцях, то неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків є не меншою, ніж мінімальний страховий внесок.

Щодо стажу до 01 січня 2004 року, то його визначають відповідно до записів у трудовій книжці.

За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. При цьому, звертаємо увагу, що записи в трудовій книжці повинні бути зроблено відповідно до Інструкцій про порядок ведення трудових книжок, що діяли на час внесення до трудової книжки запису.

Наталія Лєвша, начальник відділу обслуговування громадян

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області