Як уникнути зараження ВІЛ. Прості правила

ВІЛ-інфекція майже завжди є наслідком певних вчинків і поведінки. Досить дотримуватися простих правил, щоб убезпечити себе від потрапляння вірусу.
Для профілактики ВІЛ важливі деякі психологічний моменти. Зокрема, розуміння того, що будь-який життєвий вчинок — це Ваш особистий вибір, але разом зі свободою вибору Ви отримуєте також відповідальність за нього.
Вірність коханій людині
Для того щоб не захворіти ВІЛ, потрібно уникати статевих контактів з партнерами, які можуть бути інфіковані. В першу чергу важливо уникати випадкових статевих зв’язків — ймовірність заразитися ВІЛ тут вкрай висока, адже перевірити ВІЛ-статус у малознайомого партнера неможливо. Тому профілактика ВІЛ повинна починатися з упорядкування відносин з протилежною статтю в цілому.
Зрозуміло, краще заводити тільки серйозні відносини, засновані на взаємній довірі і повазі, адже це корисно не тільки з моральної, а й з медичної точки зору. Важливо дотримуватися вірність своєму партнерові і не заводити зв’язків на стороні — це також захищає від ВІЛ.
Обстежимося разом
Якщо ви плануєте серйозні стосунки, і статевий акт стає не миттєвою задоволенням, а виразом ваших почуттів, бажано заздалегідь переконатися, що ваш партнер не заражена ВІЛ. Як це можна дізнатися?
Найкраще якщо партнери, які збираються вступити в інтимні стосунки, удвох обстежуються на ВІЛ, наприклад, в кабінеті анонімного тестування — це дозволить уникнути непорозумінь і неприємних сюрпризів надалі . У рідкісних випадках люди можуть сказати неправду щодо свого ВІЛ статусу.
Відмова від наркотиків
З метою захисту від ВІЛ потрібно уникати вживання наркотичних і психоактивних засобів, а також великої кількості алкоголю. Вживання ін’єкційних наркотиків безпосередньо веде до ВІЛ — в вашу кров може потрапити кров ВІЛ-позитивної людини, причому ризик зараження буде вкрай високим!
Неін’єкційних наркотики, психоактивні речовини і великі дози алкоголю сприяють зараженню ВІЛ непрямим шляхом — ти втрачаєш контроль над своєю поведінкою і можеш вступити в випадковий статевий зв’язок з ВІЛ-інфікованим партнером.
Правильні ін’єкції
Якщо ви самостійно змушені робити собі ін’єкції — наприклад, за медичними показаннями, при цукровому діабеті, інших захворюваннях — потрібно використовувати тільки стерильні інструменти (голки, шприци) і строго не допускати їх використання іншими людьми.
Тільки стерильні маніпуляції
Щоб не захворіти ВІЛ, слід виконувати медичні та косметологічні маніпуляції тільки в перевірених місцях — скажімо, якщо ви збираєтеся зробити татуювання або пірсинг, краще вибирати косметичні кабінети в складі ліцензованих медичних установ або клінік, і ні в якому разі не робити цього на дому, або в підозрілих приватних кабінетах.
Контакт з кров’ю
Якщо ви в силу обставин, або за службовим обов’язком змушені контактувати з кров’ю або біологічними рідинами іншої людини, потрібно обов’язково використовувати латексні рукавички, і потім добре обробляти руки миючими засобами.
Особиста гігієна
Важливо дотримуватися правил особистої гігієни — користуватися тільки своєю зубною щіткою і бритвою, або новими, і не дозволяти користуватися ними іншим людям. Хоча шлях передачі ВІЛ цим шляхом практично не зустрічається, краще убезпечити себе і з цього боку.

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області