ЗАХИСТИ ДИТИНУ ВІД КОРУ!

КІР - це гостре інфекційне вірусне захворювання, яке вражає верхні дихальні шляхи і слизову оболонку очей, супроводжується підвищенням температури тіла, інтоксикацією та плямисто-папульозний висипом.
ДЖЕРЕЛОМ ІНФЕКЦІЇ Є ТІЛЬКИ ХВОРА ЛЮДИНА. Найбільш заразливий хворий в катаральний період і в перші дні появи висипу.
ПЕРЕДАЄТЬСЯ КІР ПОВІТРЯНО - КРАПЕЛЬНИМ ШЛЯХОМ дуже швидко і на значні відстані - в сусідні кімнати і навіть через коридори і сходові клітки в інші квартири. Можливий занос вірусу кору з нижнього на верхній поверх по вентиляційній системі.
ІНКУБАЦІЙНИЙ ПЕРІОД СТАНОВИТЬ В СЕРЕДНЬОМУ 10-12 ДНІВ.
ОСНОВНІ СИМПТОМИ КОРУ: сильний головний біль, слабкість, підвищення температури тіла до 400С, втрата апетиту, сухий і сильний кашель, нежить, почервоніння і набряк горла, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей, висип по тілу. Висипання на шкірі зазвичай з'являються за кілька днів після появи застудних симптомів. Вони починаються з голови, обличчя та верхньої частини шиї і протягом трьох днів поширюються на нижні та верхні кінцівки.
Кір у жінок під час вагітності може спровокувати викидень, передчасні пологи або внутрішньоутробну загибель плода. При захворюванні жінки в першому триместрі вагітності у дитини можуть розвинутись глухота, вади серця та інші захворювання. При захворюванні перед пологами, дитина може народитися з ознаками кору. У новонароджених відзначається висока смертність від корової пневмонії.
УСКЛАДНЕННЯ ВІД КОРУ. Кір може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до 5 років. Зокрема - запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонію, діарею, менінгіт та енцефаліт, і ,навіть, смерть.
Рідкісне, але смертельне захворювання центральної нервової системи - підгострий склерозуючий паненцефаліт може виникнути внаслідок перенесеної раніше у житті інфекції вірусу кору. Зазвичай він розвивається через 7–10 років після того, як людина захворіла на кір, навіть якщо здається, що людина повністю одужала від хвороби. Ризик розвитку паненцефаліту вище у людини, яка захворіла на кір у віці до 2 років.
ЄДИНИМ ЗАХИСТОМ ВІД ХВОРОБИ Є ВЧАСНА ВАКЦИНАЦІЯ!
Планові щеплення дітям проводять згідно з календарем щеплень двічі – в 1 рік та в 6 років. Якщо Ви пропустили вакцинацію, що необхідно якомога швидше надолужити щеплення.
В Україні триває загальнонаціональна наздоганяюча кампанія з вакцинації дітей проти кору, тобто щеплення не тільки дітей згідно Національного календаря щеплень, а і тих дітей, які з різних причин не змогли вакцинуватися вчасно.
ШАНОВНІ БАТЬКИ!
Перед тим, як відмовлятися від щеплення, потрібно згадати, що ця хвороба щороку забирає величезну кількість дитячих життів у всьому світі!
ПОДБАЙТЕ ПРО ЗДОРОВ’Я СВОЇХ ДІТЕЙ І БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області