«Щодо випалювання сухої рослинності в природних екосистемах»

За 2022 рік на території Глухівської міської територіальної громади взято на облік 43 пожежі, що на десять випадків більше аналогічного періоду минулого року (2021 рік - 33 пожежі). Кількість загиблих на пожежах порівняно з минулим роком збільшилась на два випадки (2022 рік - 3 особи (Глухів - 2 випадки, с. Білокопитове - 1 випадок). 2021 рік - 0 осіб). Орієнтовні збитки від пожеж склали 5 173 000 гри . В м. Глухів взято на облік 30 пожеж, що на сім випадків більше аналогічного періоду минулого року (2021 рік - 23 пожежі). Кількість загиблих на пожежах порівняно з минулим роком збільшилась на два випадки (2022 рік - 2 особи, 2021 рік - 0 осіб).
Стан з пожежами в природних екосистемах З настанням весняно-літнього періоду, внаслідок масового спалювання сухої рослинності, стерні, сміття значно зростає загроза виникнення пожеж у природних екосистемах та приватному житловому секторі, дачних кооперативах. У поточному періоді на території Глухівської міської територіальної громади сталося 6 пожеж в природних екосистемах (14 % від загальної кількості пожеж). Основним осередком пожеж є сухий трав’яний настил та низькорослі чагарники. Необережне поводження з вогнем, несвоєчасне повідомлення про пожежу, залишення джерела вогню без догляду може привести за собою тяжкі наслідки, такі як знищення лісових насаджень, житлових будинків, господарчих споруд та іншого майна. Необдумані дії щодо випалювання залишків сухої рослинності у природних екосистемах несуть не лише соціальну відповідальність, а й адміністративну. Шосткинське районне управління Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Сумській області нагадує, що Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена наступна відповідальність за спалювання сухої трави та іншої рослинності:
Стаття 77 і. Самовільне випалювання рослинності або її залишків Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною- рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища. - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев'ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дїї. вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот шістдесяти до семисот двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від однієї тисячі двохсот шістдесяти до однієї тисячі восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
ПРОПОНУЮ:
1. З метою попередження пожеж у природних екосистемах просимо довести до відома громадськість про неприпустимість випалювання сухої трави та сухостою, спалювання дерев та сміття. 2.3 настанням весняного періоду сільським старостам на відповідній території посилити цілодобовий моніторинг пожеж в екосистемах та заборонити спалювання сухої трави і залишків рослинності на сільгоспугіддях, вздовж доріг, на територіях приватних садиб та очерету біля водойм: 3. Посилити роз’яснювальну роботу серед населення щодо дотримання вимог пожежної безпеки в приватному житловому секторі, недопущення спалювання залишків рослинності на присадибних ділянках, сільгоспугіддях, узбіччях доріг, поблизу лісових масивів і торфовищ; 4. Утримувати в готовності підрозділи місцевої пожежної охорони, вживати всі можливі заходи щодо створення та функціонування нових місцевих пожежних команд: 5.Привести та постійно утримувати у справному технічному стані джерела зовнішнього протипожежного водопостачання па територіях громад.
З повагою,
Начальник Шосткинського районного управління
Головного управління Державної служби України
з надзвичайних ситуацій у Сумській області                                      Олександр ШАЛДА

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області