Надія ВАЙЛО: «Сильніший підтримує слабшого»

Очільниця громади впевнена, що тільки тактика взаємопідтримки допоможе громаді пережити важку воєнну зиму
«Наш внесок у перемогу - це, перш за все, вміння дати собі раду у будь-яких умовах», - про це міський голова говорила учора, до Дня місцевого самоврядування
⏸ ШАНОВНА ГРОМАДО, ми увійшли у важкий період зими 2022-2023 років. Кремль постійно завдає ракетні удари по українській енергетичній і тепловій інфраструктурі, щоб змусити нас здатися. Перший крок, який очікує ворог, - це масове невдоволення цивільного населення, скарги. Далі за планом терористів мають іти вимоги до влади про перемовини з рф на їхніх умовах.
Ми це прекрасно розуміємо, і будуємо свою лінію оборони, яка базується на взаємопідтримці і здоровому глузді.
Перш за все дякую жителям Глухівської громади за міцну державницьку позицію і величезне бажання допомогти армії перемогти. Наш внесок це, перш за все, вміння дати собі раду у будь-яких умовах.
⯑ Останні дні багато споживачів нашої громади мали світло по 4-6 годин на добу, від електроенергії в аварійному режимі відключались котельні. Енергетики працюють на розрив, з боку керівництва громади готова надаватись вся можлива допомога РЕМу, щоб жителі мали рівномірний доступ до світла. Ми на постійному зв’язку.
Знаєте, сьогодні кожна громада вибудовує свою тактику виживання. Одного-єдиного рецепта нема, бо у кожного свої особливості територій, умов, ресурсів і потреб.
‼️ Глухівська міська рада просить усіх жителів діяти за принципом «Сильніший допомагає слабшому» ‼️
Звертаюсь до всіх, хто працює в органах місцевого самоврядування: від нас залежить багато! Жителі нашої прикордонної громади живуть у постійному стресі від артобстрілів, чуток про можливий прорив кордону, нові ракетні удари по всій Україні. Але всі знають, що влада на місці! Депутати, виконком, старости, всі відділи, установи і підприємства працюють.
Тому прошу і далі працювати в режимі, який я називаю «По-людськи», це коли діють не за циркулярами і інструкціями, а для людини.
Рухаємось до світла. До речі, Глухівський РЕМ уже напрацьовує новий графік для громади, який буде максимально однаковим для всіх (якщо не буде аварій).
⯑ Ми – невелика громада з міста і навколишніх сіл, де 80% живуть у приватних будинках з повними погребами картоплі і консервації. Жителі багатоповерхівок, яким прийдеться найсутужніше через можливі блекаути, у більшості мають родичів і друзів у будинках, тому пережити зиму нам всім набагато легше, ніж жителям мегаполісів.
⯑ НЕ ПАНІКУЄМО. Так, можливі багатогодинні (у кращому випадку!) відключення світла, води, газу і опалення.
Це не вирок! Це означає одне: кожній родині постійно треба мати запас води, їжі, ліків, дитячого харчування, заряджених павербанків. Продуктами запасайтесь тими, які зберігаються без холодильника.
У кого є можливість прийняти близьких у будинок з автономним опаленням, навіть на вихідні, – постійно говоріть про це з ними.
Тримайте на контролі старих, самотніх, хворих людей, сім’ї з дітьми. У разі проблем повідомляйте головам будинкових і вуличних комітетів, старостам, у міську раду.
⯑ ПУНКТИ НЕЗЛАМНОСТІ функціонуватимуть цілодобово і безкоштовно. Міською радою замовлені три комплекси Старлінків для забезпечення інтернет зв’язку.
⯑ У центрі Глухова у разі критичної відсутності електроенергії буде розгорнутий мобільний пункт ДСНС, за потреби запущена польова кухня.
⯑ Готові відкрити 3-4 додаткові стаціонарні точки зарядки телефонів на базі комунальних підприємств та закладів культури.
⯑Є комунікація і порозуміння з керівниками різних підприємств і закладів, підприємцями, агротовариствами, фермерами: дякую за підтверджену готовність допомагати у разі потреби генераторами, пальним, грошима, продуктами, технікою.
Знаємо, що всі жителі громади і власники магазинів, у кого працюватимуть генератори, не відмовлять сусідам підзарядитись. Таких приватних міні - пунктів незламності за скромними підрахунками може бути до сотні. Це теж ресурс, і нехтувати ним не варто.
⯑ Деякі жителі багатоповерхових будинків планують придбання власних генераторів. Для ОСББ міська рада готова компенсувати частину за програмою підтримки.
⯑ Хліб пектиметься.
⯑ Вода у систему постачатиметься, закуплені генератори працюють. Треба буде з озер і річок брати – знезаражуватимемо таблетками. Але маємо план Б: у місті у приватних садибах є мінімум 50 свердловин, тому у разі надзвичайної ситуації логічніше організувати мобільні бригади з генераторами.
Ми готові і розвозити воду по вулицям.
Ще з літа просили людей звернути увагу на колонки на вулицях, які колись качали руками. У Глухові ця ідея не набула популярності, а от у селах місцеві жителі самостійно почали відновлювати такі колодязі.
⯑ На випадок ядерної загрози маємо калію йодид для кожного. Отримуйте.
⯑ Не дай Бог у великі морози відключиться газ, то ми завчасно зробили запас дров на тиждень для тих міських котелень, де це можливо. Але кажемо чесно: при відсутності світла 2-3 доби в залежності від температури на вулиці теплорайон вимушений буде зливати воду із системи.
При цьому лікарня і «Пункти Незламності» будуть з теплом постійно, дрова закуплені і генератори є.
Визначились також з великим приміщенням, де у разі потреби у теплі зможуть цілодобово перебути до тисячі містян, там заготовлені дрова до кінця опалювального сезону. Маємо певний запас матраців, ковдр, спальників.
Пережити зиму без світла, води, тепла, зв’язку в умовах маленького міста – важка, але цілком посильна задача.
При одній умові: сильний підтримує слабшого.
Переживемо. Переможемо.
P.S. Над новими графіками енергетики працюють. ⯑

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області