ФОРМУЄТЬСЯ СПИСОК ПРИСЯЖНИХ

Глухівська міська рада оголошує про початок формування списку присяжних Глухівського міськрайонного суду на 2023 – 2026 роки.
Документи (заява, згода на обробку персональних даних, довідки про відсутність судимості та психічного захворювання, копія паспорта), приймаються від бажаючих до 01 листопада за адресою: м. Глухів, вул. Шевченка, 6, каб. 12
Нагадаємо, Конституція України гарантує громадянам участь у здійсненні правосуддя через присяжних. Залучення громадян до судового процесу робить його ще більш прозорим та сприяє зростанню довіри у населення до правосуддя.
Присяжні залучаються до розгляду у цивільних справах про:
• обмеження, поновлення цивільної дієздатності особи або визнання особи недієздатною;
• визнання особи безвісно відсутньою чи померлою;
• усиновлення;
• надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку;
• примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.
Присяжні також беруть участь у здійсненні правосуддя щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі.
На них поширюються гарантії незалежності і недоторканності суддів на час виконання ними обов’язків у суді. Роботодавець зобов’язаний увільнити присяжного від роботи на час виконання ним обов’язків у суді.
Присяжним може бути дієздатний громадянин України, якому виповнилося від 30 до 65 років і постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція суду. Такий громадянин не повинен мати захворювань, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного, незняту чи непогашену судимість; адміністративні стягнення за вчинення корупційного правопорушення, а також має володіти державною мовою.
Не можуть бути присяжними прокурори, військовослужбовці, правоохоронці, державні службовці, адвокати, нотаріуси, посадові особи органів місцевого самоврядування.

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області