ЧИ Є СЕРТИФІКАТ ЩЕПЛЕННЯ МЕДИЧНОЮ ТАЄМНИЦЕЮ?

У Глухівській громаді тривають постійні рейди з перевірки дотримання вимог карантину. Сьогодні представники мобільних груп (а це співробітники поліції, Держпродспоживслужби, міської ради) обрали тактику роз’яснювальної роботи, провівши більше сотні бесід.
10112021
✅ Часто громадяни на прохання членів мобільної групи показати довідку про вакцинацію говорять: «Я не повинен показувати! Це медична таємниця, ви порушуєте мої права та закон». Таку тактику обрали здебільшого ті, хто вже отримав попередження чи навіть протокол.
Мобільні групи пояснювали продавцям і покупцям, що дійсно відповідно до статті 39-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров’я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при його медичному обстеженні. Документ про вакцинацію не містить інформації про діагноз чи результати аналізів, тож не є інформацією, яку можна віднести до медичної таємниці. Таким чином, правоохоронці під час перевірок дотримання карантинних правил можуть вимагати у громадян пред’явити COVID-сертифікат, не порушуючи при цьому жодний закон.
✅ Другою популярною відмовою серед населення є твердження про те, що Постанова КМУ № 1236 від 09.12.2020 зі змінами є не чинною, злочинною, її не потрібно виконувати. Звертаємо увагу, що відповідно статті 117 Конституції України, Кабінет Міністрів України в межах своєї компетенції видає постанови і розпорядження, які є обов'язковими до виконання. На сьогоднішній день дана постанова КМУ чинна, тому мобільні групи діють відповідно до законодавства і в межах свої повноважень.

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області