ПЕРЕМОВИНИ ПО РИНКУ ТРИВАЮТЬ

Сьогодні, 22 квітня, до міського голови Надії ВАЙЛО на ділову зустріч приїхав директор Сумської облспоживспілки Магомед ГАЛАЄВ. Предмет їхньої розмови – благоустрій продуктового ринку у Глухові.
01
«Ми спілкувались більше години, і маю сказати, що керівництво облспоживспілки налаштоване на співпрацю. Всі наші претензії до стану ринку вони повністю визнають. Це були справжні ділові перемовини, коли кожна сторона чітко знає, що вона хоче, але треба визначити, скільки це буде коштувати. Місту треба сучасний ринок, благоустроєна територія біля Миколаївської церкви, комфортні місця для наших підприємців. І нормальні відрахування у бюджет. Очевидно, що сумське підприємство зацікавлене проводити торгівлю у Глухові у найжирнішому з точки зору бізнесу місці – у центрі біля автовокзалу. Але минули ті часи, коли в бізнес не треба було вкладати гроші», - коментує Н.Вайло.
Нагадаємо, перемовини з підприємством «Облспоживспілка», яке є власником продуктового ринку у Глухові, тривають другий місяць. Створена при міській раді комісія активно працює. За словами голови комісії Олексія ТКАЧЕНКА, який є першим заступником міського голови, були і виходи на сам ринок, і вивчалась документація. Позиція міської ради, яку неодноразово озвучувала особисто міський голова Надія ВАЙЛО, не змінилась: на ринку треба наводити порядок. Причому капітально, з дотриманням вимог і Національного заповідника, і пожежників, і відділу архітектури та інших структур.
002
Проти цього нічого не мають з самого початку і власники ринку, представники яких вже кілька разів приїздили у Глухів на засідання комісії. Так, на останньому засіданні на минулому тижні була озвучена готовність облспоживспілки вкласти 8 млн грн у замощення території, будівництво теплого туалету з підключенням до центральної каналізації, накриття полікарбонатом торгових рядів. Але при цьому прозвучало, що кожен підприємець має вкласти по 30-40 тис грн.
Звісно, сумчани просять гарантій, що продуктовий ринок на 47 сотках буде біля автовокзалу і надалі (на сьогоднішній день вони мають тимчасовий дозвіл, який депутати міської ради можуть анулювати у будь-який момент). При цьому облспоживспілка обходить стороною пропозицію влади про облаштування своїх власних 20 соток землі, яка є у їхній власності (територія нинішнього так званого пташиного ринку).
03
«Продуктовий ринок біля автовокзалу – це певна міська традиція, і у нас нема мети за будь-яку ціну його звідти перенести. Але облспоживспілка багато років користувалась земельною ділянкою, скажімо так, - не дуже законно. Відповідно, місто не отримувало коштів у тому розмірі, як це могло бути. Це було замкнене коло: гроші у благоустрій не вкладались через тимчасовість розміщення, а постійний ринок там не передбачений генпланом. За останні роки там утворився хаотичний базар, це набір брудних палаток впереміжку з калюжами», - коментує. О.Ткаченко.
Паралельно комісія просить не ігнорувати той факт, що фактично на ринку торгує вполовину менше підприємців, ніж є місць, що третина продає вже промислові товари. Ініціатор створення комісії депутат міської ради Зіновій КАЦЮБА акцентує увагу, що потихеньку у Глухові повертається ситуація 15-річної давнини, коли великими зусиллями наводили порядок на цьому ж ринку. Тоді дозволили реалізовувати продукти, організували для господарів місця для торгівлі розсадою і різною городиною. Але з часом облспоживспілка надала площу і для ФОПів, які торгують промисловою групою, і обнесла територію парканом, і перекрила пожежний проїзд тощо. Тож є прохання до власників при презентації остаточної схеми розміщення тимчасових споруд проявити, так би мовити, стриманість, і не намагатись узаконити все те, що «приросло» хаотично до ринку за останні роки.
Оптимальний варіант для місцевої влади - це максимальний благоустрій за рахунок облспоживспілки з мінімальним навантаженням на підприємців.
Наступне засідання комісії заплановане на 6 травня.

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області