• Головна
  • Відділ ведення реєстру територіальної громади Глухівської міської ради

Інформація про реєстрацію місця проживання новонародженої дитини

 

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 №207 «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання..»  батьки або інші законні представники  зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців  з  дня державної  реєстрації її народження. Якщо на протязі трьох місяців реєструють місце проживання дитини,  сума розміру  адміністративного збору одна, а після спливу трьох місяців  інша. Це  залежить від зміни розміру прожиткового мінімуму. 

За  бажанням батьків чи одного з них документи для реєстрації місця проживання новонародженої дитини можуть бути подані і через  орган державної реєстрації актів цивільного стану  під час проведення державної реєстрації народження дитини. У разі подання документів, необхідних для реєстрації місця проживання новонародженої дитини, через орган  державної реєстрації актів цивільного стану уповноважений працівник перевіряє      належність документа, що посвідчує особу батьків (усиновлювачів)  або інших законних представників дитини, та документа, що підтверджує повноваження особи як законного представника, особі, яка його надала, їх дійсність, правильність заповнення заяви про реєстрацію місця проживання, наявність документів, необхідних для реєстрації місця проживання дитини, про що працівником  робиться відповідний запис у цій заяві. Прийняті документи не рідше одного разу на місяць передаються до відповідного органу реєстрації.

Дані, необхідні для реєстрації місця проживання новонародженої дитини, можуть надаватися одним із батьків дитини під час звернення до  управління  соціального захисту населення за призначенням допомоги при народженні дитини на підставі даних, що зазначив законний представник, з яким постійно

проживає дитина, у заяві про призначення допомоги при народженні дитини (додаток 12 до Правил).

Працівник органу соціального захисту населення перевіряє документи, подані одним із батьків дитини або її законним представником, з урахуванням вимог, передбачених у пункті 18 вищевказаних  Правил, на підставі наданих документів формує дані за формою згідно з додатком 12, в якому подаються дані про новонароджену дитину, що зазначив один з батьків, з яким постійно проживає дитина для реєстрації місця  проживання,   дані про одного з батьків дитини або її законного представника ( прізвище, ім’я,по батькові, дата народження, зареєстроване місце проживання, серія, номер документа, що посвідчує особу одного з батьків дитини. При заповненні цих даних перевіряється правильність і те що у разі реєстрації місця проживання батьків новонародженої дитини за різними адресами житла місце її проживання може бути зареєстровано лише разом з одним із них  та  передає або надсилає їх до органу реєстрації, тобто до нас. 

При цьому, треба буде визначитися  батькам дитини з порядком отримання відповідної довідки про реєстрацію місця проживання новонародженого. Варіантів її отримання три:

1) за бажанням батьків, оформлену відповідним органом реєстрації місця проживання, вказану довідку, можно отримати безпосередньо у відділі державної реєстрації актів цивільного стану;

2) або ж, ця довідка може бути отримана безпосередньо у відповідному органі реєстрації місця проживання, центрі надання адміністративних послуг;

3) або ж, знову таки за бажанням, довідка про реєстрацію місця проживання, може бути надіслана особисто органом реєстрації місця проживання поштою.

         Який саме варіант отримання довідки до вподоби, батьки обов’язково повинні вказати при заповненні заяви про реєстрацію місця проживання дитини.

     Необхідно зазначити, що коли місце проживання малолітньої дитини реєструється у будинку індивідуальної житлової забудови, проставлення штампу реєстрації місця проживання у будинковій книзі, може бути здійснено лише органом реєстрації місця проживання одночасно із видачею довідки про реєстрацію місця проживання під час її отримання безпосередньо в органі реєстрації місця проживання, або шляхом звернення до органу реєстрації місця проживання після отримання довідки про реєстрацію місця проживання у відділі державної реєстрації актів цивільного стану.

 Зняття з реєстрації місця проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених     батьківського піклування, осіб, стосовно яких встановлено опіку та піклування, здійснюється  тільки  за погодженням з органами опіки та піклування.

         Для  здійснення реєстрації новонародженої дитини  у відділі «Центр надання адміністративних послуг»   або  відділі ведення реєстру територіальної громади  необхідна: заява, свідоцтво про народження дитини, паспорт батька або матері,  будинкова книга або картка реєстрації  і  квитанція  про  сплату адміністративного збору. Реєстрація  чи  зняття з реєстрації місця проживання здійснюється  в день подання документів. 

У разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами місце проживання дитини, яка не досягла 14 років, реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків у присутності особи, яка приймає заяву, або на підставі засвідченої в установленому порядку письмової згоди другого з батьків (крім випадків, коли місце проживання дитини визначено відповідним рішенням суду або рішенням органу опіки та піклування).

         Реєстрація місця проживання дітей, які є іноземцями чи особами  без громадянства, здійснюються за умови внесення даних про дітей до посвідки на постійне або тимчасове проживання їх батьків та копії свідоцтва про народження. Документи, видані компетентними органами іноземних держав, підлягають легалізації в установленому порядку, якщо інше не передбачено міжнародними договорами.

 При реєстрації місця проживання неповнолітніх дітей за адресою реєстрації місця проживання батьків/одного з батьків або законного представника/представників, документи, що підтверджують право на проживання в житлі, згода власника/співвласників житла не вимагаються.

Начальник відділу ведення

Реєстру територіальної громади

Глухівської міської ради                                                           Н.П.Кичигіна

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області