Дворянське зібрання

 

 Дворянське зібрання

(вул. Терещенків, 42, охоронний номер 108)

dvoryanske zibrannya

Будинок Дворянського зібрання споруджено в 1811 р. коштом і на замовлення шляхти Глухівського повіту. Автор проекту документально не встановлений, вірогідно – А.Карташевський. Пам’ятка розташована на північ від історичного центру на одній з головних вулиць Глухова і є архітектурним акцентом у забудові.

Мурована потинькована двоповерхова споруда має характерну для класицизму фасадну композицію. Обернений до вулиці чільний фасад симетричний. Середня його частина виділена креповкою. Середня частина двоповерхова, бічні – одноповерхові. Планово-просторова композиція унікальна і водночас характерна для будівель такого функціонального призначення. В плані споруда квадратна. У центрі – прямокутний двосвітний зал з балконом для оркестру. Навколо залу розташована анфілада кімнат. До лицевої частини корпусу, обабіч вестибуля, винесено сходову клітку з двомаршевими сходами, що ведуть на 2-й поверх.

Архітектура витримана у стильових формах провінційного класицизму поч. XIX ст. Стіни першого поверху рустовано і прорізано великими прямокутними вікнами без облямувань. У середній частині фасаду вони мають рельєфно виділені замкові камені. Перший поверх завершує енергійно прорисована карнизна тяга. Фасадна площина 2-го поверху розчленована широкими лопатками. Вікна мають тягнуті наличники і рельєфні підвіконні ніші. Вінчає споруду карниз на модульйонах. Бічний і дворовий фасади вирішено набагато скромніше, без жодного декору.

Будинок зведено з місцевої цегли на вапняно-піщаному розчині, всередині і ззовні потиньковано. Пофарбування фасадів характерне для класицизму: тло кольору жовтої вохри, членування і деталі білі.

У ХІХ ст. споруда зазнала незначних перебудов, що стосувалися, головним чином, декору. У радянський період тут містилися адміністративні установи.

Будинок Дворянського зібрання у Глухові має значну історико-архітектурну цінність як типологічно унікальна будівля. Наразі в ньому розташований Глухівський міський краєзнавчий музей.

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області