Будинок повітового земства та міської думи

 

Будинок повітового земства та міської думи

(вул. Києво-Московська, 51)

zemstvo

В історичному середмісті уздовж глухівської «стометрівки» та площі Рудченка велично презентує стилістику своїх фасадів рідкісна пам’ятка цивільної архітектури початку ХХ ст., що відобразила у своїх формах епоху національного відродження і бурхливого розвитку місцевого самоврядування.

Будинок повітового земства та міської думи, у якому зараз розташований професійно-педагогічний ліцей, складається з двох корпусів, кожен з яких має свої архітектурні особливості. Він постав у кварталі, в якому у XVIII ст. містилися головні урядові установи Гетьманщини. Протягом 1768-1774 рр. за проектом та під керівництвом архітектора А.Квасова тут було зведено будинок другої Малоросійської колегії, який згорів під час нищівної пожежі Глухова 1784 р.

Будинок повітового земства (1912-1913 рр.), що виходить на площу Рудченка, зведений у формах раціонального модерну з рисами неокласицизму. До нього з заходу уздовж Києво-Московської вулиці протягом 1914-1915 рр. було прибудовано корпус для розміщення міської думи. Фасад вирішений у стилістиці необароко, трансформований під впливом модерну. Така стилістика є унікальною для Лівобережжя: аналогічна зустрічається лише в Галичині й на Буковині на початку ХХ ст.

В архітектурі обох корпусів проявилося прагнення місцевого самоврядування до відродження колишньої слави столичного гетьманського Глухова. Про це свідчить і місце, обране для будівництва (при спорудженні будівель використані підвали й підмурки Малоросійської колегії), і герб міста на середньому фронтоні.

У пам’ятці розташований учбовий корпус професійно-педагогічного коледжу Глухівського національного педуніверситету ім.. О.Довженка.

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області