Пансіон Глухівської чоловічої гімназії

 

Пансіон Глухівської чоловічої гімназії

(вул. Києво-Московська, 24, охоронний номер 114/3)

pansion cholovichoyi gimnaziyi

Входить до складу „Гуманітарно – просвітницького комплексу”, до якого належать пам’ятки: „Учительський інститут”, „Чоловіча гімназія”, „Пансіон Глухівської чоловічої гімназії ”.

Пансіон Чоловічої гімназії споруджено у період з 1870 по 1892 рр. як пансіон або інтернат для вихованців Глухівської чоловічої гімназії. Тут під час навчання проживали майбутні художник Г.Нарбут, поет В.Нарбут, правник  М.Василенко.

Двоповерховий мурований будинок стоїть на подвір’ї гімназії в тилу головного навчального корпусу, на північний захід від нього. Чоловим південним фасадом звернений у бік вулиці Києво-Московської, від якої корпус відділяє парк. Протягом свого існування суттєвих перебудов і втрат не зазнав. У 1960-х роках з тильного боку прибудовано одноповерховий корпус.

Будинок симетричний, прямокутний у плані, витягнутий з заходу на схід. На другому поверсі північно-східний кут будинку займає гімназична церква св. Миколи. Фасади вирішені в неоготичних архітектурних формах.

Гімназійний пансіон є єдиною збереженою в Глухові спорудою неоготичного стилю. Становить визначну архітектурну і історико-меморіальну цінність.

Нині це – третій навчальний корпус Глухівського національного педагогічного університету ім. О.Довженка.

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області