ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ БОРОТЬБИ ІЗ ТУБЕРКУЛЬОЗОМ

Під час війни люди, як ніколи, вразливі до туберкульозу!
ТУБЕРКУЛЬОЗ — інфекційне захворювання.
ОСНОВНИМ ШЛЯХОМ ПЕРЕДАВАННЯ збудника є повітряний (аерогенний, аерозольний), тобто через інфекційний аерозоль під час кашлю, чхання, гучної розмови, сміху чи співу. Ризик проникнення бактерій у легені здорової людини залежить від концентрації інфекційних частинок у повітрі й тривалості вдихання зараженого повітря. У разі потрапляння мікобактерії в організм людини туберкульоз найчастіше не розвивається через реакцію імунної системи, та коли ця реакція слабка, розвивається активне захворювання.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), туберкульоз, попри свою виліковність, належить до переліку десяти найбільш смертельно небезпечних інфекційних захворювань світу. За статистикою, мікобактерією туберкульозу інфіковані 25% населення у світі, але завдяки роботі імунної системи ризик захворіти протягом життя становить 5 - 15%.
Слід також знати, що туберкульоз може бути стійким до найбільш ефективних протитуберкульозних препаратів. Така форма захворювання називається лікарсько стійкою. Україна є однією з країн із високим рівнем інфікування такою формою туберкульозу.
Найпоширеніша помилка людей - нехтування першими симптомами хвороби. На початкових етапах захворювання туберкульоз може протікати майже непомітно. Люди часто сприймають симптоми як звичайну застуду та намагаються лікуватися самостійно.
ОСНОВНІ СИМПТОМИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ:
  • кашель понад 2 тижні;
  • підвищена температура тіла понад 7 днів;
  • утруднене дихання;
  • біль у грудях;
  • поганий апетит, безпричинна втрата ваги;
  • постійна слабкість;
  • підвищена пітливість, особливо вночі;
  • кровохаркання.
ЯКЩО ВИ ПОМІТИЛИ ТАКІ СИМПТОМИ – НЕГАЙНО ЗВЕРНІТЬСЯ ДО ЛІКАРЯ!
Туберкульоз давно перестав бути вироком. І хоча це серйозне захворювання, однак піддається лікуванню. Та ефективність його подолання напряму залежить від того, чи вчасно було розпочато прийом препаратів, чи правильно підібрано схему лікування та чи дотримується пацієнт усіх рекомендацій лікаря.
В УКРАЇНІ ДІАГНОСТИКА ТА ЛІКУВАННЯ ТУБЕРКУЛЬОЗУ БЕЗОПЛАТНЕ!
Знизити ризик захворювання на туберкульоз допоможе ПРОФІЛАКТИКА. Загальні поради, які завжди будуть корисними - це здоровий спосіб життя, відмова від алкоголю і тютюнопаління, здорова збалансована їжа з достатнім вмістом жирів, білків, вітамінів. Зберегти здоров’я допоможуть і спорт або регулярні фізичні вправи, перебування на свіжому повітрі.
Важливу роль у профілактиці туберкульозу відіграє вакцинація. Дійсно, універсальної вакцини, яка б унеможливлювала захворювання на туберкульоз стовідсотково, — не існує. Проте БЦЖ захищає від наслідків важких форм, які є ОСОБЛИВО НЕБЕЗПЕЧНИМИ ДЛЯ МАЛЮКІВ першому році життя. Без такого щеплення у дитини, яка захворіла, зростає ризик смерті саме внаслідок туберкульозного менінгіту. Тому БЦЖ роблять уже на 3–5-й день після народження дитини.
ТАК! МИ МОЖЕМО ПОДОЛАТИ ТУБЕРКУЛЬОЗ! АЛЕ ТІЛЬКИ РАЗОМ!

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області