У громаді триває робота з надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

Першими такий статус вже отримали 23 дитини. Це діти загиблих військовослужбовців та ті, хто отримав поранення чи контузії під час збройної агресії рф.
Постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2023 №547 внесені зміни до Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2017 року №268 «Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів». Сьогодні право на отримання статусу має дитина, а також особа, яка на час воєнних дій, збройних конфліктів, збройної агресії росії не досягла 18 років (повноліття), і в результаті:
1) отримала поранення, контузію, каліцтво;
2) зазнала фізичного, сексуального насильства;
3) була викрадені або незаконно вивезена за межі України;
4) залучалася до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;
5) незаконно утримувалася, у тому числі в полоні;
6) зазнала психологічного насильства.
Один із проявів психологічного насильства, якого зазнала дитина внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, – це моральні та психологічні страждання (травми), що не потребують доведення, і які вона перенесла внаслідок загибелі, зникнення безвісти, потрапляння у полон, смерті внаслідок отриманих у результаті збройного конфлікту поранення, контузії або каліцтва її батьків або одного з них.
У Службі у справах дітей Глухівської міської ради діти родин загиблих та померлих воїнів, полонених, зниклих безвісти знаходяться під особливою увагою і патронатом. Але є родини, про ситуацію в яких спеціалісти можуть з різних причин нічого не знати. Наприклад, хоча б тому, що у місцевому відділі ТЦК та СП є відомості про військовослужбовців ЗСУ, а от нацгвардійці і прикордонники там не обліковуються. Можливо, батьки або один з них були призвані на військову службу іншим РТЦК та СП. Не виключено, що рідні безвісти зниклих чи полонених просто не знають про гарантовані державою соціальні гарантії для дітей або перебувають у глибокій депресії.
У зв’язку з цим просимо усіх законних представників дітей, чиє місце проживання/перебування зареєстровано/задекларовано на території громади, повідомити Службі у справах дітей про особливі ситуації (загибель, полон, зникнення батьків чи одного з них), а також випадки поранень дітей.
Звертатись: м.Глухів, пл.Рудченка, 1

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області