Призначення дострокової пенсії за віком

Норма щодо дострокового призначення пенсії за віком (за 1,5 року до досягнення пенсійного віку) існувала до 1 січня 2015 року, але була скасована Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 року № 76-VIII. Цьогоріч у лютому прийнятий Закон, який повертає право громадян на достроковий вихід на пенсію за віком. Набув чинності цей Закон 30 квітня. Внесено зміни, зокрема, до статті 115 (доповнено пунктами 6 і 7) Закону України  “Про загальнообов’язкове  державне  пенсійне страхування”,
Щоб скористатися правом дострокового виходу на пенсію, потрібно дотриматися кількох важливих умов:
  1. На день звільнення з роботи людині має залишатися не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку (60 років, визначено ст. 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”).
  2. Обов'язковою умовою призначення такої пенсії є наявність страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, у мінімальному розмірі. Для чоловіків це 35 років, для жінок – 30, але жінки зможуть достроково вийти на пенсію за півтора року до досягнення 60 років лише в період з 1 січня по 31 грудня 2023 року, оскільки з 2024 року вони мають право на пенсію у 60 років за наявності не менше ніж 31 рік страхового стажу. Поступово кількість необхідного стажу збільшуватиметься і 2028-го досягне 35 років.
  3. Звільнення повинно відбуватися з ініціативи роботодавця на підставі змін умов праці.
  4. Новація передбачена лише для осіб, трудовий договір із якими розірвано у зв'язку зі змінами в організації виробництва та праці, зокрема з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.
  5. Людина має зареєструватися у державній службі зайнятості, при цьому має бути відсутня підходяща для неї робота.
Без необхідності реєстрації у державній службі зайнятості право дострокового виходу на пенсію надано особам, звільненим за ініціативою роботодавця через невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров'я.  І ще один, не менш важливий  нюанс, якщо пенсіонер працюватиме у період досягнення пенсійного віку, дострокова пенсія не виплачуватиметься.
Вищезазначеним Законом передбачено, право на дострокове призначення пенсії за віком  одному  з батьків дітей, хворих на тяжкі, рідкісні захворювання, яким не встановлено інвалідність, які виховали їх до досягнення шестирічного віку , що залежно від того, хто буде оформлювати достроковий вихід на пенсію, буде відрізнятися вимога до віку та кількості страхового стажу.
Дострокову пенсію призначатимуть матерям тяжко хворих дітей після досягнення віку 50 років та за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу.
Дострокова пенсія за віком батькові, який виховував тяжко хвору дитину до шестирічного віку, може бути призначена за вибором матері або в разі її відсутності після досягнення батьком віку 55 років та за наявності у нього страхового стажу не менше ніж 20 років.
До заяви про призначення дострокової пенсії за віком матерям (батькам) тяжко хворих дітей необхідно надати, зокрема, документ про народження дитини та довідку медичного закладу про захворювання дитини, що мало місце до шестирічного віку.

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області