ЗАХИСТ ПРАВ ТА ІНТЕРЕСІВ ДІТЕЙ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

Дитинство, обпалене війною…
Саме таким воно є для українських дітей через повномасштабне вторгнення російської федерації. Постійні обстріли, руйнування, вимушена евакуація, поранення, смерті - це важко переживати дорослим, а дітям - тим паче. Найбільше горя і страждань війна завдає дітям - і фізичних, і моральних. Обстріли, руйнування, страшні картини смертей ламають звичну для них картину буття, прирікають на страх, голод і холод, а часто – на сирітство. Вони беззахисні перед великою бідою, і хто як не Українська держава має захистити їх маленькі серця. В умовах російської агресії проти України, розв’язаної жорстоким і безжальним противником, тема захисту прав громадян дитячого віку набуває особливої актуальності. Адже ворог замахнувся на майбутнє Української держави, її генетичний фонд. Сотні загиблих дітей у Бучі, Маріуполі, Харкові, тисячі покалічених, згвалтованих, позбавлених батьківської опіки, вивезених незаконно за межі України…
Через війну в Україні тисячі дітей залишаються сиротами, втрачають зв’язок із рідними та потрапляють у складні життєві обставини.
За данимиі держпорталу розшуку дітей «Діти війни» з 24 лютого по 11 серпня унаслідок збройної агресії рф в Україні постраждали 1066 дітей, з них 361 дитина загинула, 705 дітей отримали поранення, 204дитини вважаються зниклими, 6159 – депортованими. При цьому, як уточнюють в установі, 4403 дитини вважаються знайденими, і 50 дітей були повернуті.
Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.
Під час війни порушуються права дитини: право на життя, право бути з сім’єю і громадою, право на здоров’я, право на розвиток особистості, а також право на турботу і захист, зазначається у звіті ООН 1996 року «Вплив збройного конфлікту на дітей».
Порушені права дітей мають бути відновлені та захищені з допомогою як національних, так і міжнародних інституцій.
Держава не стоїть осторонь проблеми дітей.В умовах війни виникла нагальна потреба законодавчого врегулювання ряду питань щодо захисту прав дітей, вирішення яких за загальним порядком, який діяв у мирний час, було неможливим. 
Очевидно, що воєнний стан та активні бойові дії в Україні визначають нові реалії сьогодення, і встановлений чинним законодавством загальний порядок захисту прав дітей, який діяв у мирний час, у більшості випадків просто перестав працювати. 
В умовах воєнного стану гостро постало питання про можливість реального захисту прав дітей, які стали жертвами російської агресії і залишилися без піклування батьків чи перебувають у складних життєвих обставинах.
Забезпечення прав дітей в умовах воєнного стану потребують консолідації зусиль великої кількості організацій та установ, тим більше, що в останні місяці з’явилася значна кількість нових документів, які регулюють їх дії, як  і дії батьків, інших родичів, піклувальників тощо.
З початку воєнного стану прийнято 14 законодавчих документів, що стосуються захисту прав дітей в умовах воєнного стану.
З 1 серпня в Україні запрацював державний портал для розшуку дітей – інформаційна платформа «Діти війни», що допомагатиме правоохоронним органам збирати дані про юних українців, які постраждали під час війни, зокрема зникли безвісти або були переміщені на тимчасово окуповані території та депортовані до Російської Федерації.
Завдання кожної громади максимально забезпечити захист прав дітей під час воєнного стану. І не лише своїх, місцевих, а і тих, хто приїжджає до нашої громади в пошуку прихистку з територій, які окуповані або тривають бойові дії. Адже, під час евакуацій і переїздів, внаслідок бомбардувань або боїв діти можуть загубитися, втратити батьків, приїхати в інший населений пункт без дорослих. Ситуації під час війни можуть бути різними.
Станом на 12.08.2022 на території громади:
переселенців: з 24.02 з 2014
людей 1001 240
дітей – 293 47
сімей – 662 161
дітей сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування 122, дітей в СЖО -43.
На території громади виявлені діти без батьків 2 дівчат з Луганської області, 1 – з Миколаїва, 1 хлопець – мешканка міста вивезла з під обстрілів з м. Чернігів. Дітям надано статус, призначено опікуна/піклувальника.
На території громади проживають діти, у яких загинув один з батьків  -14, діти військовослужбовців. Службою у справах дітей постійно надається, за потребою, допомога у вирішенні проблемних питань. Надавалася гуманітарна допомога.
Повернулися з закладів інститутуційного догляду- 23 дитини. Службою у справах дітей міської ради спільно з інспекторами ювенальної превенції Шосткинського районного відділу поліції ГУНП в Сумській області проведено детальний аналіз ситуації щодо дітей, які цілодобово (5 і більше днів на тиждень) перебували в інституційному закладі незалежно від типу, форми власності та підпорядкування і, у зв’язку з початком війни, повернулись до батьків, законних представників та проживають у громаді.
Повернуті з: КЗ СОР «Шалигінська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат - 23 дитини, Фахівцями КУ «Центр надання соціальних послуг Глухівської міської ради» складені 23 акти оцінки потреб. За результатами проведеної роботи здійснені заходи, необхідні для захисту прав та інтересів дітей:2 дитини влаштовані в патронатні сім'ї, 1 дитина отримали статус дитини, позбавленої батьківського піклування,1-дитини-сироти (всі влаштовані під опіку/піклування), 1 дитина виїхала з мамою за межі України, 1- з мамою за межі області (Полтавська область).2 сім’ї, в яких виховується 7 дітей, перебувають під соціальним супроводом.Сім’ї, в яких виховується 10 дітей, спроможні забезпечити належний догляд за ними. Всім сім’ям надана гуманітарна допомога.
Проблема, яка з’явилася з 24.02.2022 – сім’ї, які залишилися без засобів існування,у зв’язку зі втратою батьками роботи. Надавалася гуманітарна допомога, з залученням гуманітарних штабів, спонсорів.
Робота з захисту прав та інтересів дитини під час воєнного стану триває 24/7.
В.о.начальника служби у справах дітей
Валентина ТОПЧІЙ

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області