Вже два випадки правця за липень в Україні!

У липні 2021 року в Україні зареєстровані вже два випадки правця – у 7-річної дитини та 84-річної жінки! Останній випадок завершився летально!
На початку липня 7-річну дитину госпіталізували до травматологічного відділення львівської дитячої лікарні «ОХМАТДИТ» із відкритим переломом кісток правого передпліччя. За тиждень у дитини з’явилися симптоми правця - скорочення м’язів нижніх кінцівок, клонічні судоми тіла, тризм, «сардонічна посмішка», опістотонус. Дитину перевели до реанімаційного відділення. Введено протиправцевий імуноглобулін. Дитина вакцинована з порушенням календаря щеплень — отримала лише 1 щеплення проти правця до 1 року.
В Запорізькій області захворіла 84-річна жінка. Імовірно, вона інфікувалася, коли працювала на дачній ділянці, адже, як з’ясувалося в ході медичного огляду, на лівій п’яті захворіла мала трофічну виразку. На п’яту добу після цього зі скаргами на біль у горлі, дискомфорт і утруднення при ковтанні їжі захворіла звернулася по медичну допомогу до сімейного лікаря. Оглянувши захворілу сімейний лікар виявив неврологічну симптоматику та запідозрив гостре порушення мозкового кровообігу. Того ж дня після низки дообстежень жінку госпіталізували до відділення реанімації. Стан захворілої був важкий, жінка скаржилася на спазм жувальної мускулатури, порушення ковтання, тягнучі болі потиличної мускулатури. Увечері лікарі зафіксували наростання дихальної недостатності, жінку перевели на ШВЛ. За весь час перебування в стаціонарі захворіла була у вкрай важкому стані. Два дні потому жінка померла. Повноцінних даних про проведення щеплень проти правцю в жінки не було. Зі слів сімейного лікаря та запису в медичній документації жінка отримала два щеплення проти правця в 1996 році.
Правець - це інфекційне захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani. Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду в рану або поріз, унаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Від людини до людини це захворювання не передається.
Без вчасної медичної допомоги хвороба може призвести до смерті!
Єдиний надійний спосіб захиститися від правця - вакцинація. Відповідно до Національного календаря щеплень, вакцинувати дітей для профілактики правця необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). У віці 6 і 16 років необхідна ревакцинація. Дорослим поновлювати щеплення від правця необхідно кожні 10 років. Вакцина від правця та дифтерії безоплатна.
Вакцинуйтеся вчасно та будьте здорові!
Завідуюча Глухівського відділення ДУ «Сумський обласний центр
контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»
Марина Матвієнко

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області