До 100-річчя Миколи ЖУЖОМИ

У Глухові відсвяткували сторіччя від дня народження Героя Радянського Союзу, кавалера Срібної Зірки США, почесного громадянина міста Глухова Миколи Жужоми.
1001
Біля могили героя на Вознесенському кладовищі пройшов мітинг з покладанням квітів. Його організували і провели педагоги і ліцеїсти Глухівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою, який багато років носив ім’я Миколи Жужоми і де діє музей цієї непересічної особистості.

10011
До вшанування людини-легенди долучились представники ветеранської організації, військові, громадськість.
Директор ліцею Ірина ТЕРЕЩЕНКО підкреслила, що збереження пам′яті про знаменитого глухівчанина - це обов′язок нашої совісті перед мертвими і перед нащадками. «Вже весною заквітнуть сто вишеньок, які ми посадили на честь цього ювілею, і ми впевнені, що ім’я Миколи Івановича Жужоми ще довгі роки буде синонімом воїнської доблесті, відваги і великої скромності», - сказала вона.
Від імені міської ради виступила заступник міського голови Маріанна ВАСИЛЬЄВА, яка нагадала кілька фактів з біографії Героя і подякувала колективу ліцею-інтерната за послідовну багаторічну роботу з популяризації біографії Миколи Жужоми.
1001111
✅ Нагадаємо, М.І.Жужома народився 10 січня 1922 р. в шахтарській Костянтинівці. Рано втративши батьків, виховувався в дитячому будинку. У 1939 році після десятирічки був призваний на військову службу. Закінчив Київське піхотне училище. Воював на Південно-Західному, ІІ-му Українському фронтах. За бій на Дніпровському напрямку Указом Президії Верховної Ради СРСР від 22 лютого 1944 року присвоєно звання Героя Радянського Союзу .
За операцію по врятуванню американських десантників нагороджений вищою військовою нагородою США – орденом «Срібна Зірка». В нагородних документах зазначено «Всім, хто бачить цю нагороду, – вітати!». Указ президента США був підписаний 12 червня 1944 року.
Звільняв Угорщину. В горах Югославії в останній раз брав участь у боях. Там він отримав чергове поранення. В Белграді, після операції і лікування у госпіталі, йому було вручено нагороду - Герой Югославії. Втім, доля цієї нагороди сьогодні достеменно невідома.
Поряд з Золотою зіркою Героя Радянського Союзу і Срібною зіркою США мав 12 бойових орденів, 18 медалей. 11 разів поранений, 7 разів контужений.
100111
Після війни жив і працював у Глухові. Колишні колеги, сусіди, знайомі згадують про Миколу Івановича як про людину виняткової скромності і порядності.
Помер він 24 вересня 1981 року.
На честь Миколи Жужоми названа одна з вулиць Глухова, він – Почесний громадянин Глухова, його ім’я було присвоєне Глухівській загальноосвітній школі-інтернату.

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області