БЕЗПЕЧНА ПОДОРОЖ ЗА КОРДОН

Кожна держава має свої вимоги до осіб, що в’їжджають на територію, стосовно попередження завозу та розповсюдження інфекційних та паразитарних захворювань. Більш детально ознайомитись з вимогами щодо в’їзду можна в посольствах цих країн, у лікаря, який оформляє довідки про стан здоров‘я перед виїздом за кордон, туристичних агентств.
Туристичні агентства, інші організації, які відправляють туристів та співробітників до ендемічних країн, повинні інформувати про епідемічну ситуацію в країні виїзду, можливий ризик зараження інфекційними захворюваннями та заходи профілактики.
Вже другий рік світ живе в умовах пандемії з коронавірусної інфекції COVID-19. Але коронавірус змінює подорожі, проте не зупиняє їх.
Тому, Ви повинні подбати про власну безпеку:
  • уникайте відвідування регіонів з підвищеним рівнем захворюваності на COVID-19;
  • уточнити актуальний стан карантинних обмежень у країні, куди запланували подорож та виконайте всі умови в’їзду до цієї країни;
  • ретельно вивчіть умови Вашого страхового полісу. Переконайтесь, що він покриває витрати, що можуть виникнути у випадку надзвичайної ситуації, в тому числі, інфікування коронавірусом;
  • подбайте про наявність додаткових коштів на випадок надзвичайної ситуації (скасування зворотних рейсів та необхідність придбати нові квитки, вимушене перебування в країні понад запланований термін тощо);
  • візьміть з собою необхідні особисто вам медичні препарати “з запасом” - на випадок вимушеної затримки за кордоном;
  • перевірте стан Вашого здоров’я перед поїздкою. Особливо це стосується осіб старшого віку та тих, хто має хронічні захворювання, наприклад, бронхіальну астму, діабет, серцево-судинні захворювання тощо.
Але, окрім коронавірусної хвороби проводжують вражати мандрівників і інші хвороби. Так, Всесвітня організація охорони здоров‘я (ВООЗ) особливу увагу звертає на жовту гарячку і малярію.
Від громадян, які виїжджають до небезпечних з жовтої гарячки країн, згідно Міжнародних медико-санітарних правил (Стаття 36), вимагається вакцинація проти жовтої гарячки і наявність Сертифікату міжнародного зразку для в‘їзду в зазначені країни.
Не менш небезпечною для туристів є малярія, яка зустрічається більш, ніж в 100 країнах світу. Ендемічні з малярії країни відвідують щороку понад 125 млн. туристів. Багато з них хворіють на малярію під час відвідування цих країн, ще близько 10000 - після повернення додому.
За рекомендаціями ВООЗ, протималярійні препарати з метою особистої профілактики починають приймати за один тиждень до виїзду, протягом всього терміну перебування на ендемічній території та 4 тижні після повернення (один раз на тиждень). Призначення будь-якого препарату потребує попередньої консультації лікаря. Можна звернутись до дільничного лікаря, лікаря – інфекціоніста лікувально - профілактичного закладу за місцем проживання.
Особливо рекомендовано уникати поїздок в ендемічні з малярії країни без особливої потреби вагітним жінкам та маленьким дітям.
Слід уникати укусів комах, комарів, кліщів, користуючись для цього репелентами. Крім того, для захисту від комах, перебуваючи в "тропіках", можна користуватись протимоскітними сітками.
Дотримання елементарних заходів щодо вживання чистої питної (кип’яченої чи бутильованої) води та продуктів харчування, заходів особистої гігієни, в т.ч. миття рук перед вживанням їжі, дозволяє попередити зараження на холеру, кишкові інфекції та паразитози. Купуючи місцеві овочі та фрукти на ринках ретельно мийте їх чистою водою.
З метою профілактики інших паразитозів, не слід купатися в прісних водоймах, прати, ходити без взуття, не вживати блюда із „заморських продуктів”, що не пройшли кулінарної обробки.
Подорожі в регіони з поганими побутовими умовами, низьким рівнем санітарії та гігієни, відсутністю медичного обслуговування, в т.ч. одноразового медичного інструментарію, де відсутня чиста питна вода, можуть представляти серйозний ризик для здоров’я. У таких випадках перед виїздом до цих країн з метою запобігання черевного тифу, вірусного гепатиту А і В рекомендується проводити щеплення проти цих інфекційних хвороб.
У разі захворювання, будь-якого підвищення температури під час перебування на небезпечних територіях чи після повернення, слід звернутись до лікаря, повідомивши його про виїзд до ендемічної країни протягом останніх трьох років, та виконувати всі його рекомендації.
Ваша обізнаність в питаннях профілактики інфекційних захворювань є запорукою безпечного відпочинку.
Завідуюча Глухівського відділу
Сумського лабораторного центру
МОЗ України Марина Матвієнко

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області