5 ТРАВНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ГІГІЄНИ РУК

Дата цього заходу обирана не випадково: 5-й день 5-го місяця символізує 5 пальців на кожній руці людини. Оскільки руки є одним із основних факторів ризику розповсюдження хвороботворних мікроорганізмів, гігієна рук дозволяє знизити рівень поширення інфекційних захворювань.
В цей день є можливість нагадати про важливість обробки рук задля збереження життя та здоров'я мільйонів людей та підкреслити особливу важливість гігієни рук як в галузі охорони здоров'я, так і в повсякденному житті.
На наших руках живе величезна кількість небезпечних для людського здоров'я мікроорганізмів. В результаті навіть незначних подряпин чи ран, вони можуть викликати вірусні захворювання, бактеріальні, грибкові та кишкові інфекції, гельмінтози тощо.
Найбруднішими предметами, з якими щодня стикається майже кожна людина, є мобільні та стаціонарні телефони, письмові столи, клавіатура та мишка комп’ютера, кнопки ліфта, вимикачі світла, дверні ручки та усі поруччя.
Гігієна рук – це часто перша лінія захисту проти нових і виникаючих стійких до антибіотиків інфекцій. Більшості інфекцій, що передаються через брудні рук чи пов'язані з медико-санітарною допомогою, можна запобігти при простому дотриманні гігієни рук.
Повсякденне миття рук, з використанням повсякденних миючих засобів, рекомендується проводити:
  • на початку та в кінці робочого дня
  • перед приготуванням, прийомом та роздачею їжі
  • після відвідування туалету або зміни підгузку
  • перед використанням контактних лінз
  • перед обробкою ран
  • перед прийомом ліків
  • після контакту з брудними предметами чи поверхнями
  • після контакту з тваринами
  • після контакту з будь-якими біологічними рідинами (кров, слина тощо).
Для миття рук рекомендують використовувати рідке мило з дозатором. Важливо пам’ятати, що навіть простий процес миття рук, якщо він зроблений правильно, допомагає видалити з рук до 90% мікробів.
Не забувайте частіше мити руки з милом, а за відсутності такої можливості - використовуйте антисептик для рук! Особливо це стосується нашого сьогодення в умовах нестабільної епідситуації із захворювання на гостру респіраторну інфекцію, спричинену коронавірусом COVID-19.
Будьте здорові!
Завідуюча Глухівського відділу
Сумського лабораторного центру
МОЗ України Марина Матвієнко

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області