ДІТИ ПОВИННІ ЗРОСТАТИ В СІМ'Ї

Складна соціально-економічна ситуація в українському суспільстві безпосередньо впливає на один з найбільш важливих його елементів – українські сім’ї, їх норми, цінності. Нажаль, сім’я і шлюб все більше втрачають свої соціальні функції. Саме сімейні проблеми та конфлікти спричиняють значну кількість негативних явищ, з яких найшвидше зростає явище соціального сирітства.

simya 768x614

Для повного та гармонійного розвитку особистості дітям необхідно зростати у сімейному оточенні, в атмосфері щастя, добра, любові та розуміння. Право дитини на сім’ю закріплено на законодавчому рівні – в Конвенції ООН про права дитини, Конституції України, Сімейному кодексі України тощо. У разі, якщо дитина залишилась сиротою або позбавлена батьківського піклування, вона має право відповідно до чинного законодавства бути, насамперед, усиновлена або влаштована під опіку, піклування, у прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу. Саме ці форми влаштування дитини є сімейними, тобто дають змогу дитині виховуватись і зростати в сім’ї.
Як показує практика, більшість людей не знає, чим відрізняються між собою усиновлення, опіка, піклування, прийомна сім'я та дитячий будинок сімейного типу, часто плутають їх. У зв'язку з цим зупинимося на кожній з цих сімейних форм влаштування дітей окремо.
Найкращою із всіх можливих на сьогодні форм сімейного влаштування є усиновлення дитини.

УСИНОВЛЕННЯ

Усиновлення – є прийняття дитини у сім’ю на правах рідної. Тільки ця форма влаштування з усіх існуючих має наслідком втрату дитиною статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Усиновлення породжує між батьками (усиновителями) та дитиною взаємні права та обов’язки, які передбачені Сімейним кодексом України для батьків та їхніх біологічних дітей. Дитина може бути усиновлена з будь-якої форми влаштування: опіки, прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, інтернатного закладу, якщо вона перебуває на обліку як дитина, котра підлягає усиновленню.

ОПІКА  ТА  ПІКЛУВАННЯ

Опіка, піклування встановлюються для виховання дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав, при прийнятті рішення про відібрання в них дитини і передачу її під опіку, хвороби батьків чи інших причин залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів таких дітей.
Опіка встановлюється над дітьми, які не досягли 14-ти років і залишилися без батьківського піклування. Піклування – над неповнолітніми з 14 до 18 років.
Опікуном, піклувальником призначається переважно особа, яка перебуває у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов’язки опікуна чи піклувальника. У разі призначення опікуна, піклувальника враховується бажання дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування.
Особи, в сім’ї яких влаштовуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, зобов’язані пройти курс навчання з проблем виховання таких дітей в обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Родичі дитини, які мають намір взяти її під опіку, піклування, курс навчання не проходять.

ПРИЙОМНА СМІ`Я

Прийомна сім’я – це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання.

ДИТЯЧИЙ БУДИНОК СІМЕЙНОГО ТИПУ

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних дітей.
Метою створення прийомної сім`ї, дитячого будинку сімейного типу є забезпечення належних умов для виховання в сімейному оточенні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
Прийомні діти та вихованці перебувають у прийомній сім`ї, дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі І-ІV рівня акредитації – до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів. За дітьми-вихованцями зберігаються пільги і державні гарантії, передбачені законодавством для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Особливістю прийомної сім`ї, дитячого будинку сімейного типу як форми сімейного влаштування дітей, які залишилися без батьківського піклування, є те, що:

- кандидати в прийомні батьки та батьки вихователі обов’язково проходять курс підготовки, розрахований на осмислення батьками проблем, пов’язаними з приходом в сім’ю нового вихованця, опанування соціального статусу – вихователя прийомної дитини;

- прийомні батьки та батьки вихователі у вирішенні проблем прийомних дітей, вихованців співпрацюють з соціальним працівником, який здійснює соціальне супроводження прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу;

- утримання прийомної дитини, дитячого будинку сімейного типу в сім’ї фінансується державою, одному із прийомних батьків, батьків вихователів виплачується грошове забезпечення (ви матимете трудові і пенсійні пільги в разі створення прийомної сім’ї, законодавством передбачено відрахування страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за непрацюючих прийомних батьків).

В м. Глухові на даний час функціонують 5 прийомних сімей в яких виховується 14 дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Відділенням соціальної роботи для сім`ї, дітей та молоді територіального центру соціального обслуговування населення Глухівської міської ради  здійснюється пошук громадян України, які виявляють бажання створити прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу.
Якщо Ви відчуваєте в собі поклик до виховання таких діток та вирішили прийняти дитину в сім'ю, то Вам слід подати заяву до відділення соціальної роботи для сім`ї, дітей та молоді територіального центру соціального обслуговування населення та отримати перелік документів необхідних для їх створення.
Все у Ваших руках. Саме Ви можете врятувати дитину від сирітської долі!
За детальнішою інформацією звертайтеся до відділення соціальної роботи для сім`ї, дітей та молоді територіального центру соціального обслуговування населення Глухівської міської ради за адресою: м. Глухів, вул. Інститутська, 3 (територія Глухівської міської лікарні, приміщення пологового відділення І поверх), тел. 3 – 28 – 73.

За інформацією територіального центру соціального обслуговування населення Глухівської міської ради

 
 

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області