НЕБЕЗПЕЧНИЙ БОТУЛІЗМ ПОРЯД!
На лікуванні в реанімаційному відділенні КНП «Глухівська міська лікарня» з 02 березня 2021 року знаходиться хворий з підозрою на ботулізм. В анамнезі захворювання є факт вживання постраждалим м’ясних консервів домашнього приготування.
Ботулізм – важке токсикоінфекційне захворювання. Збудник ботулізму дуже поширений в природі і тривалий час може бути присутнім у ґрунті. Джерелами збудника інфекції є теплокровні тварини, деякі прісноводні риби, ракоподібні, а також сама людина, з екскрементами якого паличка ботулізму виділяється в навколишнє середовище і перетворюється в спори. Спори здатні тривалий час зберігатися в ґрунті, воді або мулі. Потрапивши з грунту або води на харчові продукти, наприклад овочі, зерно, м'ясо, збудник в умовах відсутності кисню починає активно розмножуватися. Найчастіше розмноження відбувається в консервованих продуктах (так як відсутній кисень), при цьому виділяється токсин (ботулотоксин), що є сильною отрутою й не руйнується шлунковим соком. Ботулотоксин в звичайних умовах навколишнього середовища зберігається до одного року, а в консервованих продуктах - протягом декількох років. Він стійкий у кислому середовищі, витримує великі концентрації кухонної солі й не руйнується в присутності спецій, але руйнується під дією високої температури.
Зазвичай захворювання виникає в результаті попадання в організм продуктів харчування, води або аерозолів, заражених ботулотоксином. В даний час найчастіше зустрічаються випадки захворювання, пов'язані з вживанням солоної, в’яленої, копченої риби та консервів домашнього приготування. Без використання сучасних методів лікування ботулізму летальний результат становить до 30-60%. Смерть настає внаслідок паралічу дихальної мускулатури і дихальної недостатності. Імунітет після перенесеного захворювання не розвивається, тобто людина може захворіти повторно.
Найнебезпечніше:
- консервовані продукти домашнього приготування (особливо з м’яса, риби, грибів);
- копчена, в’ялена не патрана риба (особливо річкова);
- м’ясні продукти домашнього виготовлення, такі як ковбаса, шинка (особливо придбані на стихійних ринках);
- «бомбажні» консервовані продукти;
- всі продукти сумнівної якості.
Однак, підлість присутності палички ботулізму в тому, що частіше візуально заражений продукт не відрізняється від безпечного продукту.
При перших ознаках захворювання – зверніться до лікаря! Не займайтеся самолікуванням!
Завідуюча Глухівського відділу
Сумського лабораторного центру МОЗ України
Марина Матвієнко