1 БЕРЕЗНЯ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ІМУНІТЕТУ!

 

Саме слово «Імунітет» походить від латинського слова «immunitas» і означає - звільнення.
Імунітет - здатність імунної системи зберігати цілісність і сталість внутрішнього середовища організму. Імунна система відповідає за два важливі процеси: заміну трансформованих або пошкоджених клітин різних органів тіла і захист від проникнення різного роду чужорідних агентів. Таким шляхом забезпечується протиінфекційний, протипухлинний захист і генетична стабільність організму.

Початок весни - приємна і довгоочікувана пора року, коли природа навколо нас починає оживати, але не варто забувати про те, що наш імунітет напружено працював всю зиму, варто напередодні нового періоду не менш серйозних випробувань його підкріпити.
Необхідно виділити проблеми, пов'язані із способом життя людини, які неминуче призводять до порушення здоров'я, підвищуючи ризик розвитку патології: шкідливі звички, стрес, переїдання, гіподинамія. Також імунологічна опірність організму знижується в результаті дії негативних чинників довкілля.
Не можна забувати про величезне значення вірусних інфекцій, які пригнічують безпосередньо клітини імунної системи. Найбільш відомим представником цієї групи є ВІЛ. Існує також безліч інших інфекційних збудників: вірус Епштейн-Барра; віруси герпесу; віруси гепатитів В і С. Існує версія порушення імунної відповіді і при коронавірусній хворобі COVID-19.
Проявами порушень у роботі імунної системи є часті застуди, тривале підвищення температури, синдром хронічної втоми, больові відчуття в суглобах і м'язах, збільшені лімфовузли. Крім того, до явних ознак імунодефіциту відносять часті рецидиви або хронізацію захворювань. Серед тривожних ознак також можна назвати порушення сну, частий головний біль, поява висипу на шкірі. Всесвітній день імунітету – всього лише один день у переліку медичних дат, але його значення величезне. Адже здоровий імунітет дозволяє людині уникнути більшості захворювань, прожити здорове і повноцінне життя.
У цей день важливим є згадати про способи зміцнення імунітету. І вірними помічниками імунітету є не імуномодулятори та гомеопатичні препарати, а прості, але дієві речі. На жаль, практика свідчить, що дотримуватись правил здорового способу життя значно важче, ніж просто прийняти «чарівну пігулку».

Отже, вірними помічниками імунітету є:
1. Здоровий спосіб життя, достатній сон, свіже повітря, рух, загартовування.
2. Збалансоване раціональне харчування з обов’язковим вмістом сирих овочів, фруктів та ягід, які містять «живі» субстанції, необхідні для функціонування імунної системи. Зокрема, корисними є свіжі соки з моркви, журавлини, буряка, яблук, які правильно вживати з рослинною олією для засвоєння жиророзчинних вітамінів, з яких вітамін Е – потужний антиоксидант. В харчовому раціоні повинні бути молочні продукти, м'ясо, риба, бобові, горіхи, продукти бджільництва та незамінні джерела фітонцидів – зелень, цибуля, часник, які сприяють очищенню організму від мікробів.
3. І, звичайно, позитивні емоції, сміх, приємні враження, любов до людей.
А за допомогою до імуномодуляторів, навіть і рослинного походження, слід звертатися лише за рекомендацією лікаря.
Всім міцного імунітету!!!

Завідуюча Глухівського відділу
Сумського лабораторного центру
МОЗ України Марина Матвієнко

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області