УКЛАДАННЯ КОЛЕКТИВНОГО ДОГОВОРУ В ЗАПИТАННЯХ ТА ВІДПОВІДЯХ

 

З якого моменту починає діяти колективний договір після його укладення?
Колективний договір набирає чинності з дня його підписання представниками сторін або з дня, зазначеного у колективному договорі. (стаття 9 Закону України “Про колективні договори і угоди”)

Чи необхідно знайомити працівників із змістом колективного договору?
Усі працюючі, а також щойно прийняті на підприємство працівники повинні бути ознайомлені з колективним договором роботодавцем.
Чи обов’язкова реєстрація колективного договору в виконавчих органах міських рад, чи достатньо буде протокольно прийняти колективний договір між роботодавцем та представником трудового колективу?
Колдоговір набуде статусу завершеного документа локального характеру лише за умови його реєстрації в установленому порядку, як це передбачено постановою КМУ від 13.02.13 р. № 115 «Про порядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів». Реєструючий орган оприлюднює на офіційному веб-сайті текст договору, змін та доповнень до нього, за винятком інформації, доступ до якої обмежено сторонами відповідно до закону або за їх рішенням, та рекомендації щодо приведення договору (змін) у відповідність з вимогами законодавства (у разі їх наявності).
Чи поширюється дія колективного договору на працівників, які були прийняті на роботу після його укладення?
Положення колективного договору поширюються на всіх працівників підприємства, установи, організації незалежно від дати укладення трудового договору з працівником або дати прийняття колективного договору.
Чи припиняється дія колективного договору у разі зміни власника?
У разі зміни власника підприємства чинність колективного договору зберігається протягом строку його дії, але не більше одного року. У цей період сторони повинні розпочати переговори про укладення нового чи зміну або доповнення чинного колективного договору.
Який зміст повинен мати колективний договір?
Зміст колективного договору згідно з вимогами ст. 7 Закону України “Про колективні договори і угоди” та відповідно до ст. 13 КЗпП України визначається сторонами в межах їх компетенції. У колективному договорі встановлюються взаємні зобов’язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема: зміни в організації виробництва і праці; забезпечення продуктивної зайнятості; нормування і оплати праці, встановлення форми, системи, розмірів заробітної плати та інших видів трудових виплат (доплат, надбавок, премій та інше); встановлення гарантій, компенсацій, пільг; участі трудового колективу у формуванні, розподілі і використанні прибутку підприємства (якщо це передбачено статутом); режиму роботи, тривалості робочого часу і відпочинку; умов і охорони праці; забезпечення житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування, організації оздоровлення і відпочинку працівників; умов регулювання фондів оплати праці та встановлення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці; забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків; заборона дискримінації. Звертаємо увагу на необхідність передбачення у колективному договорі зобов’язань щодо строків виплати заробітної плати та розміру заробітної плати за першу половину місяця, першочерговості виплати заробітної плати та визначення заходів, які будуть здійснюватись сторонами колдоговірного процесу у разі виникнення заборгованості із виплати заробітної плати.

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області