Токсоплазмоз на м'яких лапках: чи небезпечна кішка у будинку?

 

ТОКСОПЛАЗМОЗ - це захворювання, яке викликає одноклітинний паразит Toxoplasma gondii. Заразившись, можна проносити в собі інфекцію все життя і не відчувати особливих симптомів. Так відбувається у більшості інфікованих. Але токсоплазмоз може бути і смертельним, а також під час вагітності викликати серйозні вроджені дефекти у плоду.

Якщо симптоми все-таки з'явилися, вони можуть бути такими: лихоманка; збільшені лімфовузли, особливо шийні; головний біль; ломота в тілі і м'язові болі; біль у горлі.

Неприємні відчуття тривають близько місяця і проходять самі по собі.

Якщо у людини до зараження були проблеми з імунітетом, то наслідки токсоплазмоза можуть бути серйозніші:

  • Головні болі, судоми, помутніння свідомості аж до коми. Це результат ураження мозку.
  • Кашель і задишка через інфікування легенів.
  • Проблеми із зором і біль в очах, особливо при яскравому світлі, - ще один варіант інфекції.

Якщо під час вагітності заражається дитина, хвороба може проявитися через місяці і навіть роки. Для вродженого токсоплазмозу характерно:

  • двобічне ураження сітківки ока;
  • кальцифікати головного мозку;
  • відставання в психомоторному розвитку;
  • скупчення зайвої рідини в шлуночках мозку.

Таким чином в групі найбільшого ризику залишаються жінки, які планують вагітність і вагітні, а також люди з імунодефіцитами, онкохворі та пацієнти з пересадженими органами.

ПРИ ЧОМУ ТУТ КОТИ?

Збудник розмножується тільки в кишечнику кішок і виділяється назовні разом з екскрементами. Так вода, грунт і наповнювач котячого туалету стають інфікованими. Через котячі фекалії токсоплазма потрапляє в організм свиней, корів, овець, птахів і гризунів.

Можна підхопити токсоплазмоз, прибираючи котячий туалет, гладячи хвору кішку або з'ївши погано вимиті овочі та напівсире м'ясо, які містять цисти токсоплазми. Дитина заражається від інфікованої матері через плаценту. Після потрапляння в тіло людини інфекція формує так звані псевдоцисти в скелетних м'язах, серці і мозку. Тобто утворює оболонку в м'яких тканинах і ховається під нею. У цю капсулу не проникають клітини імунної системи і збудник може жити в ній роками. Інфекція активується, коли імунітет стає слабким.

ДОВЕДЕТЬСЯ ВІДДАВАТИ КІШКУ?

Звичайно, ні. З більшою ймовірністю токсоплазмоз буде переносити вулична кішка, тому краще тримати тварину вдома. А тим, хто в групі ризику, слід дотримуватися простих правил:

  • Стежити, щоб котячий туалет змінювався щодня. Токсоплазма активна протягом п'яти днів після виділення з фекаліями.
  • По можливості передоручити заміну наповнювача для лотка або хоча б робити це в рукавичках.
  • Не заводити кішку під час вагітності або хвороби.
  • Не чіпати бездомних тварин.
  • Годувати вихованців тільки консервами, уникати сирого або недовареного м'яса.

ЧИ ТРЕБА ПЕРЕВІРЯТИСЯ НА ТОКСОПЛАЗМОЗ?

Тільки якщо ви вагітні або серйозно хворі і підозрюєте у себе токсоплазмоз. Інфекція визначається за наявністю антитіл в плазмі крові. Антитіла IgM говорять про недавнє інфікуванні. IgG - про те, що зараження було в минулому. Небезпечна тільки свіжа інфекція.

Найкраща профілактика - мити руки після спілкування з кішкою і перед їжею. Важливо ретельно готувати м'ясо, особливо свинину і баранину, мити овочі і пити тільки чисту свіжу воду.

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області