Гриби бувають небезпечні !
Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише з власного гіркого досвіду.
В нашому регіоні виникли сприятливі умови для росту грибів, настала грибна пора, яка буде продовжуватись до глибокої осені при сприятливих погодних умовах.
В нашій місцевості отруєння грибами пов'язані в першу чергу з вживанням свинушок, або піддубників, сироїжок, “не справжніх опеньок”, блідої поганки. Причина отруєнь грибами це – необережне, безпечне, та зневажливе ставлення до збору грибів, недотримання технології приготування грибів.
Симптоми отруєння грибами: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
Щоб запобігти отруєння грибами необхідно дотримуватися елементарних вимог, а саме:
- Не треба збирати гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх видову наявність - якими б красивими та апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
- з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлі гриби;
- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
- Не куштуйте сирі гриби на смак.
- Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні - викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте.
- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці грибів кип'ятіть їх 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
- Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
6 Дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Консервовані гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин перед вживанням.
У всіх випадках отруєння грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою. До приходу лікаря, або фельдшера, необхідно промити шлунок, щоб вивести залишки токсинів з організму.
Треба запам’ятати, чим раніше буде проведено спеціальне лікування, тим кращі будуть результати цього лікування. Хочеться ще раз попередити всіх любителів грибів про небезпеку яку можуть нести неїстівні гриби і побажати тихого, приємного грибного полювання.
Лікар з загальної гігієни Глухівського міськрайонного відділу
ДУ «Сумський обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров’я України» М. С. Сугоняко