КОЛЕКТИВНИЙ ДОГОВІР – ОСНОВА ЗАХИСТУ ТВОЇХ ТРУДОВИХ ПРАВ

 

Найважливішим інструментом захисту твоїх прав є колективний договір. Його норми та положення є обов’язковими для виконання. А отже, при прийомі на роботу ти повинен обов’язково з ним ознайомитись.

Профспілка – твій чинний представник у взаємовідносинах з роботодавцем. Саме профспілці законодавством надається право представляти інтереси найманих працівників в ході переговорів по укладенню колективного договору. І тільки у випадку відсутності профспілкового органу стороною колективного договору можуть бути представники робітників, уповноважені трудових колективом.

Дуже важливо, що діяльність профспілки  регулюється законодавством і він несе відповідальність за виконання взятих на себе зобов’язань наряду з роботодавцем.

Профспілці надається право здійснювати контроль за виконанням зобов’язань колективного договору, а отже, саме до профспілки ти повинен звернутися в першу чергу, якщо твої права порушуються і гарантії, що надаються колективним договором, не виконуються.

При наявності колективного договору ти зможеш захистити свої права в суді або в комісії по трудовим спорам підприємства.

Кожний робітник може внести пропозиції в текст проекту колективного договору. Такі пропозиції він передає в профспілковий комітет, який представляє інтереси трудящих.

Окрім цього, саме робітники на загальних зборах або конференції трудового колективу вирішують ухвалити або ні розроблений робочою комісією проект колективного договору.

Всі робітники, а також кожен новий робітник, що приймається на роботу, повинен бути ознайомлений з текстом колективного договору. А отже, якщо ти до теперішнього часу не бачив тексту колективного договору твого підприємства, то маєш повне право з ним ознайомитись.

В разі реорганізації підприємства колективний договір зберігає свою дію протягом всього строку, на який він був укладений і може бути переглянутий тільки за згодою сторін.

У разі зміни власника підприємства колективний договір зберігає силу на протязі терміну його дії, але не більше 1 року.

Ці норми є гарантією того, що в випадку змін, що відбуваються на підприємстві, рівень соціального захисту працівників та гарантії, що надаються їм за колективним договором, не зміняться.

В.о.начальника УСЗН                                                        Сергій СОРОКА

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області