Кожній дитині потрібна сім`я

 

Сім'я є природним середовищем первинної соціалізації дитини, джерелом її матеріальної та емоційної підтримки, засобом збереження і передання культурних цінностей від покоління до покоління. Але, на жаль, є діти яким не пощастило – в них немає сім'ї, батьківської любові, немає тієї так потрібної для дитини підтримки, турботи, приклада наслідування, не реалізовується, в повній мірі, право дитини на щасливе дитинство. Це – діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

На сьогоднішній день в нашій країні існують сімейні та інституційні форми утримання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. До інституційних форм відносять: будинок дитини, дитячий будинок та школа інтернат тощо. До сімейних форм відносять: усиновлення, опіка (піклування), патронат над дітьми, дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім'ї.

Інтернатні заклади не замінять, у повній мірі, дитині сім'ю, не покажуть правильну модель поведінки сім'ї. І це не дивно, адже коли в подібній установі одночасно перебуває багато дітей, то індивідуальний підхід тут є неможливим.

Тому на сьогоднішній день стає дедалі актуальнішим питання щодо можливості виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у сімейних формах виховання.

Однією з таких сімейних форм виховання діток є прийомна сім'я. Отже, що таке прийомна сім'я?

Прийомна сім’я – це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання.

Особливістю прийомної сім’ї як форми сімейного влаштування дітей, які залишилися без батьківського піклування, є те, що:

- дитина, яка виховується в прийомній сім’ї не позбавляється статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, за нею залишаються всі пільги, передбачені законодавством для таких категорій дітей;

- кандидати в прийомні батьки обов’язково проходять курс підготовки, розрахований на осмислення батьками проблем, пов’язаними з приходом в сім’ю нового вихованця, опанування соціального статусу – вихователя прийомної дитини;

- прийомні батьки у вирішенні проблем прийомної дитини співпрацюють з соціальним працівником, який здійснює соціальне супроводження прийомної сім’ї;

- утримання прийомної дитини в сім’ї фінансується державою, одному із прийомних батьків виплачується грошове забезпечення (ви матимете трудові і пенсійні пільги в разі створення прийомної сім’ї, законодавством передбачено відрахування страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за непрацюючих прийомних батьків).

Якщо Ви відчуваєте в собі поклик до виховання таких діток та вирішили прийняти дитину в сім'ю, то Вам слід подати заяву про бажання створити прийомну сім’ю до відділення соціальної роботи для сім`ї, дітей та молоді територіального центру соціального обслуговування населення Глухівської міської ради та отримати перелік документів необхідних для її створення.

Все у Ваших руках. Саме Ви можете врятувати дитину від сирітської долі!

За детальнішою інформацією звертайтеся до відділення соціальної роботи для сім`ї, дітей та молоді територіального центру соціального обслуговування населення Глухівської міської ради за адресою: м. Глухів, вул. Інститутська, 3 (територія ЦРЛ, приміщення пологового відділення І поверх), тел. 3 – 28 – 73.

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області