Сумщина туристична

"ЗАПРОШУЄМО ДО ПОДОРОЖІ"                              

НАЦІОНАЛЬНИЙ ЗАПОВІДНИК "ГЛУХІВ"

ПАМ'ЯТКИ АРХІТЕКТУРИ                                             

КАРТА МІСТА

ЕКСКУРСІЇ                                                                   

КОНТАКТИ

МУЗЕЇ РОЗПОВІДАЮТЬ                                                

ТУРИСТАМ

Тюремний замок (повітовий острог)

 

Тюремний замок (повітовий острог)

(пров. Спартака, 4, охоронний номер 345)

turma

Острог для утримання злочинців з’явився у північно-східному куті Глухівської фортеці в кінці ХVІІ ст. Це був дерев’яний будинок посеред двору, обнесеного частоколом. Тут у листопаді І708 р. утримувалися перед стратою полонені О.Меншиковим керівники оборони Батурина – полковник компанійців Чечель, призначений І. Мазепою комендантом столиці, та осавул Фрідріх Кенігсен (за іншими даними Кенігсен помер по дорозі з Батурина до Глухова).

Мурована споруда зведена на місці дерев’яної після 1842 р. з використанням переопрацьованого типового проекту, розробленого 1803 р. архітектором А. Захаровим.

Тюремний замок складається з двох споруд – головного корпусу і флігеля. Архітектурні форми є типовими для класицистичних «казених» споруд.

Спершу Тюремний замок становив квадратний в плані головний корпус посеред двору, оточеного муром. До західної сторони муру з двору прилягав фгігель з в’їзною брамою. Після 1854 р. до флігеля з півдня і півночі були зроблені прибудови, і він зайняв усю довжину двору.

До Другої світової війни споруди використовувалися як тюрма, потім як пивзавод і склад. При цьому було змінено внутрішнє планування обох корпусів: у головному корпусі розтесано вікна, з півдня зроблено прибудову, втрачено мур, який огороджував подвір’я.

Наразі перебуває у аварійному стані і терміново потребує проведення хоча б консерваційних робіт.

Тюремний замок в Глухові становить велику архітектурну і історико-меморіальну цінність як рідкісний збережений в Україні зразок повітового острогу.

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області