Сумщина туристична

"ЗАПРОШУЄМО ДО ПОДОРОЖІ"                              

НАЦІОНАЛЬНИЙ ЗАПОВІДНИК "ГЛУХІВ"

ПАМ'ЯТКИ АРХІТЕКТУРИ                                             

КАРТА МІСТА

ЕКСКУРСІЇ                                                                   

КОНТАКТИ

МУЗЕЇ РОЗПОВІДАЮТЬ                                                

ТУРИСТАМ

Дворянське зібрання

 

 Дворянське зібрання

(вул. Терещенків, 42, охоронний номер 108)

dvoryanske zibrannya

Будинок Дворянського зібрання споруджено в 1811 р. коштом і на замовлення шляхти Глухівського повіту. Автор проекту документально не встановлений, вірогідно – А.Карташевський. Пам’ятка розташована на північ від історичного центру на одній з головних вулиць Глухова і є архітектурним акцентом у забудові.

Мурована потинькована двоповерхова споруда має характерну для класицизму фасадну композицію. Обернений до вулиці чільний фасад симетричний. Середня його частина виділена креповкою. Середня частина двоповерхова, бічні – одноповерхові. Планово-просторова композиція унікальна і водночас характерна для будівель такого функціонального призначення. В плані споруда квадратна. У центрі – прямокутний двосвітний зал з балконом для оркестру. Навколо залу розташована анфілада кімнат. До лицевої частини корпусу, обабіч вестибуля, винесено сходову клітку з двомаршевими сходами, що ведуть на 2-й поверх.

Архітектура витримана у стильових формах провінційного класицизму поч. XIX ст. Стіни першого поверху рустовано і прорізано великими прямокутними вікнами без облямувань. У середній частині фасаду вони мають рельєфно виділені замкові камені. Перший поверх завершує енергійно прорисована карнизна тяга. Фасадна площина 2-го поверху розчленована широкими лопатками. Вікна мають тягнуті наличники і рельєфні підвіконні ніші. Вінчає споруду карниз на модульйонах. Бічний і дворовий фасади вирішено набагато скромніше, без жодного декору.

Будинок зведено з місцевої цегли на вапняно-піщаному розчині, всередині і ззовні потиньковано. Пофарбування фасадів характерне для класицизму: тло кольору жовтої вохри, членування і деталі білі.

У ХІХ ст. споруда зазнала незначних перебудов, що стосувалися, головним чином, декору. У радянський період тут містилися адміністративні установи.

Будинок Дворянського зібрання у Глухові має значну історико-архітектурну цінність як типологічно унікальна будівля. Наразі в ньому розташований Глухівський міський краєзнавчий музей.

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області