Заборгованість по лікарняних і декретних - ПОГАШЕНА

«Кожна застрахована особа, кожен офіційно працевлаштований на сьогодні є захищеним від ризику залишитись без доходу в разі хвороби, має можливість піклуватись про хвору дитину, не хвилюючись, що втратить зарплату, може бути впевненим, що отримає все необхідне лікування в разі нещасного випадку тощо. Це важлива впевненість, що ти отримаєш допомогу у випадку потреби, і Фонд її ефективно реалізує. Упродовж І півріччя поточного року матеріальне забезпечення від ФССУ отримали 1553 глухівчан і путивлян, страхові виплати щомісяця фінансувались для 142 потерпілих на виробництві, осіб з інвалідністю, членів їх сімей.

Глухівське відділення УВД ФСС України в Сумській області у І півріччі 2020 року здійснило фінансування матеріального забезпечення на загальну суму майже 5 млн. грн. Так, матеріальне забезпечення з тимчасової втрати працездатності було виплачено майже 3,5 млн. грн., допомога по вагітності та пологах – майже 1,3 млн. грн.., допомога на поховання – 28 700 грн.

Станом на 13 липня 2020 року відділення профінансувало заяви-розрахунки страхувальників, які надійшли по 09.07.2020 року. Отже, на сьогодні заборгованість перед застрахованими особами відсутня.

Звертаємо увагу, що у зв’язку із змінами, внесеними Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 13.04.2020 № 553, звужено перелік послуг та виплат, що фінансуються Фондом. Так, на сьогодні не здійснюється фінансування одноразових страхових виплат потерпілим на виробництві або членам родини в разі смерті потерпілого; ліків і виробів медичного призначення для потерпілих на виробництві; спеціальних медичних та постійних сторонніх доглядів, побутового обслуговування, зокрема, для осіб з інвалідністю; санаторне-курортне лікування потерпілих; реабілітаційне лікування працюючих після перенесених захворювань і травм.

«Існує певна правова колізія, коли відповідно до нашого базового законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування Фонд має зобов’язання перед застрахованими особами і потерпілими здійснювати виплати у певний строк, фінансувати медико-соціальні послуги, однак за Законом № 553 ці виплати на період карантину Фонд здійснювати не може», – коментує начальник відділення Лариса Забара.

За її словами, саме ці напрями фінансування забезпечують життєву необхідність потерпілих, осіб з інвалідністю систематично та регулярно вживати ліки, проходити санаторно-курортне лікування для забезпечення функціонування організму і його відновлення, недопущення погіршення стану. Відсутність фінансування доглядів для потерпілих значно обмежує їх життєдіяльність. Неможливість фінансування витрат на реабілітацію працюючих з важкими патологічними станами може призвести до важкого перебігу хвороб з наявністю частих рецидивів та ускладнень, зростання показника первинної інвалідності тощо.

«Все це обмежує права наших застрахованих осіб, потерпілих на виробництві, осіб з інвалідністю. Тому ми наголошуємо на необхідності внесення змін до законодавства для відновлення фінансування як одноразових страхових виплат, так і медико-соціальних послуг», – говорить Лариса Олександрівна.

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області