Право на реабілітаційне лікування застрахованих осіб

 

Одним із статутних напрямів діяльності Фонду соціального страхування України є оплата лікування застрахованих осіб та членів їх сімей у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм. Ключовими організаційними засадами санаторно-курортної реабілітації є ранній її початок, безперервність, послідовність, наступність та повнота надання медичної допомоги хворим, індивідувальний підхід та програмування індивідуального лікування.

Медична реабілітація призначається після закінчення гострого періоду захворювання в разі наявності обмежень життєдіяльності та виконання трудової дисципліни.

Постановою правління Фонду від 13.07.2017 року № 39 із змінами затверджено Порядок відшкодування витрат за надані соціальні послуги з лікування застрахованих осіб та членів їх сімей після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, відповідно до якого з 01.01.2018 застраховані особи забезпечуються послугами з лікування після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів.

Порядок надає право самостійного вибору застрахованою особою закладу для проходження відновного лікування відповідно до переліку (далі-Перелік) санаторно-курортних закладів у розрізі профілів медичної реабілітації, які мають можливість забезпечити застрахованих осіб якісною медичною реабілітацією.(Перелік формується на підставі рішень комісії виконавчої дирекції ФССУ щодо відповідності кваліфікаційним вимогам  і оприлюднюється на офіційному веб-сайті Фонду)

Перелік профілів медичної реабілітації:

  1. Нейрореабілітація: підгострий період інсультів (після оперативних втручань на судинах мозку або без них), підгострий період черепно-мозкових травм.
  2. М’язово-скелетна реабілітація: підгострий період після операцій на опорно-руховому апараті ( ортопедичних, травматологічних ), ревматологічні захворювання, підгострий період опіків.
  3. Кардіо-пульмонарна реабілітація: підгострий період інфаркту міокарда (після оперативних втручань на судинах серця або без них); стан після пролікованої нестабільної стенокардії (після оперативних втручань на судинах серця або без них); підгострий період після операцій на серці; підгострий період захворювань легень; підгострий період після операцій на легенях, у тому числі з приводу гнійних процесів нетуберкульозного характеру; цукровий діабет.
  4. Медико-психологічна реабілітація учасників АТО: порушення адаптації; розлади пов’язані із споживанням їжі; неорганічні розлади сну; соматоформні розлади; неврастенія.
  5. Реабілітація після оперативних втручань на органах зору: підгострий період після оперативних втручань на органах зору.
  6. Реабілітація при порушені перебігу вагітності: ускладнена вагітність.
  7. Інша (соматична) реабілітація: підгострий період після оперативних втручань на органах травлення; підгострий період після оперативних втручань на органах сечостатевої системи; підгострий період після оперативних втручань на жіночих статевих органах.

Правом на реабілітаційне лікування може скористатись кожна працююча особа (яка сплачує та/або за яку сплачується ЄСВ) у разі настання страхового випадку в період роботи відповідно до медичних показань за рекомендацією лікуючого лікаря.

Підтвердженням потреби подальшого лікування у реабілітаційному відділенні  санаторно-курортного закладу є висновок лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) лікувально-профілактичного закладу, клініки медичної науково-дослідної установи або жіночої консультації.

Згідно п.5 Порядку застрахована особа, яка брала безпосередню участь в антитерористичній операції (далі-АТО) , має право на лікування ( у супроводі членів сім’ї: чоловік/дружина, неповнолітні діти ) в  реабілітаційному відділенні  санаторно-курортного закладу за профілем медико-психологічна реабілітація за рахунок коштів Фонду один раз після демобілізації за наявності відповідних медичних показань.

(Члени сім’ї застрахованої особи-учасника АТО: чоловік/дружина, неповнолітні діти забезпечуються проживанням та харчуванням(без лікування).

Отже, застрахована особа, перебуваючи на стаціонарному лікуванні  за рекомендацією лікуючого лікаря, за наявності показань( з урахуванням протипоказань) та за висновком лікарської-консультативної комісії направляється до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу у стані тимчасової непрацездатності з високим потенціалом відновлення здоров’я.

Термін  лікування в реабілітаційному відділенні визначається лікуючим лікарем  та ЛКК, але не більше 24 днів.

Заклад охорони здоров’я, де застрахована особа перебуває на лікуванні,протягом доби, з моменту надання  висновку ЛКК, інформує орган Фонду, за місцем обліку закладу охорони здоров’я як страхувальника, про потребу зазначеної особи в подальшому лікуванні в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу із зазначенням профілю (далі- страховий випадок).

Детальну інформацію щодо Порядку можна отримати у Глухівському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Сумській області за телефоном: 0506481959.

 

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області