День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Україна та світ 18 травня вшановує День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. У 2024 році виповнюється 80 років із часу геноциду корінного народу Криму Щороку 18 травня ми згадуємо трагічні події минулого і вшановуємо пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу.
441166000 7493425324069878 6056557102378892185 n
В Глухівській публічній бібліотеці діє книжкова виставка «КРИМСЬКІ ТАТАРИ, РОКИ ПОНЕВІРЯНЬ І НАДІЙ».
Рівно 80 років тому, на світанку, в будинки кримських татар увірвалися солдати. У той час як чоловіки були на фронті, переважно жінок, дітей та літніх людей насильно змусили покинути власні домівки. Жорстоко, без жодних пояснень кримських татар загнали у товарні вагони, щоб відвезти їх за тисячі кілометрів від Батьківщини, до різних регіонів Радянського Союзу, переважно в Центральну Азію, де стояли перед непростими умовами життя.
Багато із них померли під час депортації через голод, хвороби та виснаження. Це супроводжувалося нелюдськими умовами перебування і відсутністю одягу та взуття. Такий акт насильства та покарання став геноцидом проти кримського народу. Ці події стали історією, яку ми не маємо права забути.
Цей день присвячений вшануванню пам'яті тисяч кримськотатарських людей, які стали жертвами масових репресій та депортації з Криму у 1944 році за часів Радянського Союзу - один із найстрашніших злочинів радянської влади, під час Другої світової війни. День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу є важливим днем для вшанування пам'яті та визнання страждань кримського народу, є нагадуванням про страшні події, що сталися, і важливим моментом для вшанування. Пам'ять про жертв геноциду є важливою для збереження історичної справедливості, визнання трагедії та запобігання повторенню подібних злочинів у майбутньому. Адже, події, які відбуваються в Україні зараз, можна порівняти з депортацією кримських татар у плані погрози національній безпеці, порушення прав людини та втрати рідної землі. Що спричиняє розрив зв’язку між родинами та позбавляє можливості передавати знання, традиції та досвід від покоління до покоління. Ці втрати порушують корені, роблять народ розірваним і вразливим перед течією часу.
Не маємо права забути!!!
 
ГЛУХІВСЬКА ПУБЛІЧНА БІБЛІОТЕКА

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області