Безпечна вода – життя та здоров’я!

Сумська область чи не єдина в державі використовує для потреб централізованого питного водопостачання населення питну воду із артезіанських свердловин, якість якої має безперечні переваги над водою річок та джерел відкритих водойм. Підземні запаси води нашого регіону є природним багатством, мають оптимальні органолептичні показники, не містять шкідливих хімічних речовин, безпечні в епідемічному та радіологічному відношенні. І Глухівщина не виняток.
Але, біля 20% наших земляків використовує воду із колодязів (громадських або індивідуальних). Це може бути як шахтовий колодязь, так і трубчатий (неглибока свердловина). Щороку досліджена вода цих джерел у 35% має відхилення від нормативних вимог по бактеріологічним показникам та біля 70% - по санітарно – хімічним показникам (в основному, за рахунок підвищеного вмісту нітратів). В основному це вода громадських колодязів, вода ж індивідуальних джерел практично не досліджується зовсім.
В воді колодязів Глухівщини вміст нітратів досягає 800 мг на м.куб., при нормативі у 50 мг на м.куб.!
Вже зареєстровані випадки забруднення нітратами деяких свердловин сільських населених пунктів сс. Береза, Слоут, Шевченкове, Дунаєць, Шалигине, Студенок.
Як відомо, нітрати несуть для здоров’я людини велику небезпеку, як хімічні сполуки, яким притаманні мутагенність і канцерогенна дія. Простежується прямий зв’язок між концентрацією нітратів у питній воді та захворюваністю на атрофічний гастрит і рак шлунку.
Особливо небезпечні нітрати для дітей до 3-х років, у яких при вживанні такої води виникає метгемоглобінемія. Водно-нітратна метгемоглобінемія - захворювання, обумовлене підвищеним вмістом метгемоглобіну в крові, який утворюється внаслідок токсичної дії нітратів на гемоглобін, що призводить до кисневого голоду тканин (гіпоксії) і розвивається через порушення транспортування кисню кров'ю. У 7% випадків закінчується летально!
Групи ризику: діти першого року життя, які перебувають на штучному вигодовуванні; чутливі до нітратів люди похилого віку; хворі на анемію, з захворюваннями дихальної та серцево - судинної систем.
Хворобу краще попередити, ніж лікувати. Якщо Вас цікавить питання якості питної води, яку Ви споживаєте, у тому числі на дачній ділянці, на ділянці нової забудови або як працює Ваш побутовий фільтр по очищенню води, звертайтеся до Глухівського відділення ДУ «Сумський обласний центр контролю та профілактики МОЗ України» (м. Глухів, вул. Вознесенська, 4, тел. 22168). Ми запрошуємо батьків в нашу санітарно-гігієнічну лабораторію для визначення вмісту нітратів у воді Вашого колодязя (для цього достатньо 0,5 л води).
Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть в смертельних дозах — чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить Вас в оману! Будьте обережні та здорові!

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області