УВАГА ТРИХІНЕЛЬОЗ

Впродовж останніх років в Україні, все частіше почали реєструватись окремі випадки, а іноді і спалахи захворювань на трихінельоз, які спричинені із вживанням в їжу м'яса і сала уражених трихінелами свиней, а також  диких тварин.
Днями в м’ясі  дикого кабана, вбитого на  території  одного із мисливських  угідь  Шосткинського району, лабораторним дослідженням  було встановлено захворювання на трихінельоз. Це  одне  із найтяжчих гельмінтозів людини, природні осередки виявляють на всіх широтах земної кулі та на всіх континентах, окрім Австралії. Останній випадок захворювання на трихінельоз у Сумській області зареєстрований у двох мисливців, які з’їли хворого борсука в 1990 році. Збудником захворювання є трихінели (Trichinella spiralis). Дорослі особини паразитів живуть в кишківнику, а їх личинки – в м`язах тварин та людини. За характером локалізації трихінели класифікується як: кишкова, м`язова. Дорослий паразит у кішківнику людини та тварини живе до 50 днів та народжує до 2 тисяч личинок, які розносяться кров’ю до м’язових тканин. Личинки живуть у м’язах до 25 років, виділяють токсини та отруюють організм людини та тварини. 
В основному, трихінельоз вражає м`ясоїдних тварин – кабанів, ведмедів, лисиць, шакалів, хутрових звірів, а також гризунів. Трапляються випадки, коли паразити виявляються і в м`ясі лосів, бобрів, коней, птахів.  Хворіють на трихінельоз практично всі ссавці, включаючи кішок, собак, домашніх та диких  свиней... Однак треба пам`ятати, що людина не може заразитися від них, оскільки хвороба передається тільки поїданням інфікованого м`яса. Люди найчастіше хворіють на трихінельоз через свою безпечність. Зараження людини трихінельозом можливо тільки при вживанні в їжу свинини, м`яса дикого кабана  та іншого м’яса  зараженого личинками трихінел і яке не пройшло термічну обробку. “Слід пам`ятати, що соління, копчення, в`ялення, маринування м`яса не знищують личинки гельмінтів, а при виморожування вони гинуть тільки через 29-35 годин при мінус 50-70 ° С”.
Перші ознаки зараження людини на трихінельоз проявляються, як правило, на 4-6 день від зараження. Хвороба може розвиватися в стертій (легкої) формі і у важкій формі. Форма перебігу трихінельозу у людини залежить від кількості проковтнулих нею личинок і від стану його імунної системи.
Для стертої   форми захворювання характерні: невисокий підйом температури до 37,2-38 ° С, слабко виражені м`язові болі. Можлива невелика набряклість, частіше набряклість вік. Через 2-3 тижні температура раптово піднімається до 40 ° С, виникають сильні м`язові болі, сильний набряк обличчя, біль голови, висип.
Важка форма захворювання починається з болю в животі, блювота, пронос. Потім виникає сильний біль в потилиці, наростають м`язові болі, температура піднімається до 41 ° С .По тілу розходиться  висип, яка запалюється і починає нагноюватися. При трихінельозі страждають всі органи і системи людини: серце, легені, печінка, головний мозок. При несвоєчасно розпочатому лікуванні можливий летальний результат.
Трихінельоз дуже тяжко піддається лікуванню.  Найбільш ефективне лікування в перші 2-3 тиж. після зараження, коли в кишках містяться самиці трихінел.
Любителям шашликів, баликів, корейки, солонини і строганини, сирокопчених ковбас і сосисок слід пам`ятати, що “не все на пожиток, що в рот полізло”. “На око” не можна визначити, чи містить м`ясо личинки трихінел.  Мисливські байки, що все м`ясо можна знезаразити вживанням всередину сорокоградусной, не повинні сприйматися як керівництво до дії. Тільки чіткий контроль при виборі  м`яса, дотримання правил обробки м`яса і приготування зроблять м`ясні делікатеси не тільки смачними, а й безпечними.
Шосткинське районне управління Головного управління ДПСС в Сумській області попереджає що особиста профілактика трихінельозу полягає в тому, щоб вживати в їжу тільки обстежене на трихінельоз м’ясо свиней і диких тварин. Пам’ятайте! Трихінели не гинуть при звичайній термічній обробці м’яса, його копченні, засолюванні чи заморожуванні.. Не можна купувати м’ясо або м’ясопродукти на стихійних ринках при відсутності довідки ветсанекспертизи. При підозрі для повної гарантії м’ясо повинно піддаватися тривалій термічній обробці (не менше 2,5 години) при товщині шматка м’яса не більше 8 см.  Тим, хто займається мисливством не треба забувати про те, що не можна вживати в їжу м'ясо диких тварин без попередньої ветеринарної експертизи, це небезпечно для здоров’я, а інколи і життя.
6126

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області