ЗМІНИ В ЗАКОНОДАВСТВІ ЩОДО ОФОРМЛЕННЯ СУБСИДІЙ

Відповідно до прийнятих Кабінетом Міністрів України 14 травня 2021 року змін до Порядку призначення житлових субсидій та уточнення в умовах призначення житлової субсидії від 19 травня, змінено умови отримання субсидії з травня 2021 року.
Змінами підвищено адресність надання житлової субсидії, що дає змогу звертатись за її отриманням громадян, які найбільше цього потребують.
Змінами передбачено:
  • Житлова субсидія надається виключно в грошовій формі (була і безготівкова форма);
  • Змінено підхід до майнового стану родини, буде відмовлено у таких випадках:
  1. за наявності двох транспортних засобів до 15 років з дня випуску, або одного автомобіля до 5 років;
  2. двох житлових приміщень (крім житла, яке належить на првах спільної сумісної або часткової власності, розташованого в сільській місцевості, на тимчасово окупованій території, або житла не придатного для проживання);
  3. наявність депозитів,що перевищують  сто тисяч гривень;
  4. здійснення витрат, платежів, купівлі, оплати робіт що перевищують 50,0 тис.грн.;
  5. заборгованість по сплаті аліментів понад 3 місяці;
  6. перевищення загальної площі житла, або його частини (квартири – більше 130 квадратних метрів, будинків – 230 квадратних метрів;
  7. перебування за кордоном більше 60 днів (крім навчання, відрядження, лікування та догляду за дитиною до  трьох років;
  8. скасовано діяльність місцевих комісій, які колегіальним рішенням мали можливість надати дозвіл на призначення субсидії в окремих випадках, виходячи з конкретних обставин, то зараз рішення про призначення приймається на загальних підставах за умови надання додаткових документів або актів обстеження інспекторам. Ця норма стосується таких категорій:- орендарі,які винаймають житло, внутрішньо переміщені особи, по фактично проживаючим особам, розділені особові рахунки.
Уточненнями від 19 травня передбачено автоматичне призначення субсидій сім’ям, які отримували субсидію в минулому сезоні. Проте наше управління переводить субсидіантів на державну Програму «Житлові субсидії» (до цього ми працювали на Програмі комерційній «Наш дім» ), тому нам необхідне звернення кожного домогосподарства з оновленим пакетом документів (довідка про склад сім’ї, реквізити з банку і заповнені належним чином заява і декларація за оновленим зразком). Громадяни ставляться з розумінням. Станом на 25 вересня призначено 4114 субсидій, вт.ч. на тверде пали і скраплений газ 487. На жовтень-листопад залишилось прийняти і обробити приблизно дві з половиною тисячі.
Постановою Кабінету Міністрів України від 11 серпня 2021 року № 842 внесені наступні зміни до Порядку призначення житлових субсидій:
  • субсидія призначається у разі купівлі квартири (будинку) протягом 6 місяців після продажу іншої квартири (будинку), що є єдиним житлом у власності особи, на підставі документів. Проте ця норма спірна, бо до сукупного доходу увійде вартість від подажу і субсидія просто не вийде.;
  • кімната у гуртожитку не вважається іншим житлом;
  • скасовано норму щодо призначення житлової субсидії у випадку, якщо заробітна плата менше мінімальної не більше ніж на 20 %. За умови сплати єдиного соціального внеску у повному об’ємі за 6 місяців, для розрахунку враховується мінімальна заробітна плата – 6,0 тис.грн.
Постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2021 року №247, коли в країні був введений карантин, були збільшені на 50 % окремі нормативи на житлово- комунальні послуги, зокрема на електроенергію, на газ для приготування їжі та підігріву води, на послуги водопостачання. З 1 жовтня 2021 року «карантинні норми» скасовуються але можуть вводитись виключно в «червоній зоні» - ця норма регламентується постановою КМУ від 11 серпня 2021 року № 842.
Право на субсидію мають студенти денної форми навчання, які зареєстровані і проживають в гуртожитках. Для осіб, які досягли 14-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи, до середньомісячного сукупного доходу враховуються фактичні розміри доходів, як правило це стипендія та інші соцвиплати. Якщо ж студент не мав доходів (навчання за контрактом, за результатами сесії не має права на стипендію), тоді враховується щомісячно половина розміру мінімальної заробітної плати, на сьогодні це 3,0 тис.грн. 
Для розрахунку житлової субсидії на опалювальний період з жовтня 2021 року враховується середньомісячний сукупний дохід за перші 2 квартали поточного року.
Є винятки:
  • для призначення субсидії на тверде паливо і скраплений газ враховуються доходи членів домогосподарства за попередній календарний рік;
  • для пенсіонерів, крім доходів, наданих Державною податковою службою за І і ІІ квартали враховується пенсія за серпень 2021 року.

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області