Легальна заробітна плата – гарантований соціальний захист!

Заробітна плата – одна з головних економічних категорій, яка поєднує інтереси працівників, суб’єктів господарювання та держави і безпосередньо впливає на рівень життя населення. Те, що відносини між роботодавцем та найманими працівниками нерідко не відповідають нормам чинного законодавства, а виплата заробітної плати здійснюється «у конвертах», або у розмірах менших за мінімальну заробітну плату, - не є секретом для більшості громадян.

Через нелегальну зайнятість соціально незахищеними залишаються, в першу чергу, наймані працівники. Ненормований робочий день, відсутність оплати лікарняного та відпустки, залежність розміру заробітної плати виключно від роботодавця, відсутність записів у трудовій книжці та несплата внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування – це неповний перелік порушень вимог чинного законодавства роботодавцями, які нехтують своїми обов’язками щодо офіційного оформлення своїх працівників. Перебування працівника в такому статусі негативно впливає на рівень його пенсійного забезпечення в майбутньому та соціальні гарантії сьогодні. І як, наслідок, звертаючись за призначенням пенсії, людина виявляє, що вона не має права на пенсійне забезпечення – у неї просто не вистачає стажу! З 1 січня 2018 року мінімальний страховий стаж для призначення пенсії за віком у 60 років складає 25 років, з поступовим збільшенням до 35 років у 2028 році. Отже, з 1 січня 2020 року страховий стаж має складати 27 років. При цьому, особам, які мають 40 і більше календарних років страхового стажу, починаючі з 1 січня 2028 року, пенсія за віком призначатиметься незалежно від віку.

Упродовж  2019 року Глухівським відділом обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області призначено 503 нові пенсії, при цьому, 130 громадянам було відмовлено в призначенні пенсії за віком саме за  відсутності 26 років страхового стажу.

З огляду на це, звертаємо увагу кожної особи працездатного віку на відповідальне ставлення до формування свого страхового стажу та особисту зацікавленість у власному матеріальному забезпеченні після виходу на пенсію.

Однією з найпоширеніших причин недостатності страхового стажу при виході на пенсію є нелегальні трудові відносини та отримання зарплати в «конверті» без сплати податків, та небажання бути учасником загальнообов’язкового державного пенсійного страхування в певних періодах трудової діяльності.

Практика свідчить, що нажаль, ще багато працівників радіють грошам, отриманими за «темними» відомостями, і не замислюються,що їх чекає в майбутньому.

Від власної байдужості та мовчазної бездіяльності такі особи багато втрачають: трудову пенсію, виплати за щорічні та додаткові відпустки, допомогу з тимчасової втрати працездатності у випадку хвороби, індексації заробітної плати та інші соціальні виплати.

Чи можна цьому зарадити? Так, можна. Найманому працівнику необхідно зайняти чітку позицію, наполягати на виплати зарплати з дотриманням вимог чинного законодавства, а про факти виплати зарплати «в конверті» повідомляти органи виконавчої влади, правоохоронні та контролюючі органи.

Для повідомлення про порушення трудових та соціальних прав найманих працівників роботодавцями, та з метою вжиття заходів до поновлення порушених прав, в Глухівському відділі обслуговування громадян (сервісний центр) головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області працює «ТЕЛЕФОН ДОВІРИ»  05444 31327.

Шановні громадяни та роботодавці, Подбайте вже тепер про гідну старість!

С.Чубун, завідувач сектору супроводження інформаційних систем та електронних реєстрів № 4

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області