ЯК НЕ ДОПУСТИТИ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ
Під час відключень електроенергії серед найскладнішого випробування у спеку більшість називає проблеми із зберіганням продуктів у холодильнику.
Що робити? Кілька основних порад, як уникнути харчових отруєнь
При відключенні електроенергії тримати двері холодильника та морозильної камери закритими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря. Холодильник може зберігати температуру до 4 годин, 48 годин - у повній морозильній камері, до 24 годин - у напівпорожній морозильній камері. У разі відключення електроенергії понад 4 години у холодильник необхідно помістити контейнери із замороженою водою.
Рекомендується заповнювати холодильну та морозильну камери максимально, але не ставлячи посуд та продукти впритул в основному відсіку: повітря має вільно циркулювати. Якщо порожнього місця багато, можна покласти пластикові пляшки з водою.
Слід робити запас лише тих продуктів, які не потребують спеціальних температурних умов зберігання (крупи, консерви тощо) або найменше втрачають якість без холодильника (молоко тривалого зберігання в тетрапаках, сирокопчені ковбаси).
Продукти харчування, які швидко псуються, можна зберігати у термоконтейнері (термосумках) з холодоелементами, у льосі чи підвалі в закритих ємностях, щоб не допускати доступ до них гризунів.
У літній період значною частиною харчування можуть стати овочі та фрукти, які можуть зберігатися і без холодильника.
Приготовану їжу не рекомендується залишати за кімнатної температури більш ніж на 2 години.
Виключити приготування небезпечних в епідемічному відношенні страв: млинці з м’ясом, паштети, холодці, заливні страви, м’ясні салати, заправлені майонезом, фаршировані риба та птиця, кров’янки, сальтисони тощо.
Страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені, просмажені та протушковані страви.
Не рекомендується залишати в холодильнику на наступний день салати, вінегрети, супи-пюре, супи молочні, соуси, млинці з сиром кисломолочним, січені вироби з м’яса, птиці, риби, картопляне пюре, відварені макаронні вироби.
Охолоджені страви, які зберігались при дотриманні відповідних температурних умов, слід споживати лише після повторної термічної обробки (кип’ятіння, смаження на плиті, в духовці).
Якщо є сумніви щодо безпечності їжі (незвичний запах, колір, консистенція, текстура), краще її викинути.
Розморожені харчові продукти заморожувати повторно заборонено.
Для пиття та приготування страв використовувати бутильовану воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел.
ВАЖЛИВО ПАМ'ЯТАТИ: у холодильнику повинна дотримуватись температура +4°С або нижче, у морозильній камері - не вище -4°С.
Не забувайте дотримуватись товарного сусідства: відокремлювати сиру їжу від готової, зберігати продукти у закритому посуді.
Матеріал підготовлено: Шосткинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області