Аналіз санітарно – епідемічної ситуації на території Глухівської міської ради за 2023 рік

 
Проблема збереження й зміцнення здоров’я населення за всіх часів була однією із ключових у суспільстві. Здоров'я нації – це показник цивілізованості держави. А кожна людина заслуговує на довге життя в повному здоров’ї.
Нажаль, ми живемо під час війни, як руйнує життя та здоров’я не тільки прямим, а і непрямим шляхом. Прямий вплив – це щоденні терористичні атаки, великі втрати серед військових та цивільного населення. Також є великий непрямий вплив. Це втрата зв’язків із системою охорони здоров’я, недоїдання та неякісна вода на окупованих, деокупованих або прифронтових територіях. Це ризик поширення інфекційних хвороб чи смерті внаслідок цього. Це питання екології, коли кожен вибух впливає на екологічний стан. Це також питання психічного здоров’я. Зазвичай співвідношення прямих і непрямих втрат – один до дев’яти.
В результаті як війна впливає на здоров’я українців:
  • велика кількість травм та поранень, ампутацій та контузій;
  • пізня діагностика хвороб та менша успішність їх лікування;
  • відповідно поширення серцево – судинних та онкологічних хвороб, цукрового діабету та захворювань легень;
  • за прогнозом кожен 10-й матиме отримає важку або середньої важкості хворобу;
  • зменшення рівня народжуваності;
  • збільшення рівня інфекційної захворюваності, загроза спалахів вірусного гепатиту А та холери, сальмонельозу та дизентерії, кору, дифтерії та поліомієліту;
  • недостатні темпи імунізації населення;
  • психічні, посттравматичні стресові розлади, ментальне виснаження;
  • за прогнозом кожен 5-й матиме негативні наслідки для психічного здоров’я;
  • посилення наркологічної, алкогольної та інших видів залежностей;
  • як наслідок цього всього – збільшення рівня смертності, у т.ч. і через суїциди.
За 12 місяців 2023 року на території Глухівської міської ради масових випадків інфекційних та неінфекційних хвороб, радіаційних уражень, професійних захворювань та отруєнь не зареєстровано. 
Не зареєстровано випадки захворювання на висипний та черевний тифи, правець, сказ, туляремію, дифтерію, менінгококову інфекцію, краснуху, кір, епідпаротит, поліомієліт, шигельоз, сальмонельоз, лептоспіроз та інші.
За 12 місяців 2023 року  склалась наступна ситуація з інфекційної захворюваності (данні наведені в порівнянні з  2022 р.):
ГКІ (гострі кишкові інфекції) – зареєстровано 9 випадків захворювання, хворі дорослі, показник 23,34 на 100 тис.нас. В 2022 р. зареєстровано 6 випадків захворювання, показник 18,16 на 100 тис.нас. Показник захворюваності збільшився в 1,6 разів в порівнянні з минулим роком, але менше середньообласного (38,51) у 2,4 рази.
Вірусні гепатити:
- вірусний гепатит А – зареєстровано 1 випадок захворювання, показник 2,59 на 100 тис.нас. (найшвидше цей випадок пов’язаний із спалахом у Вінницькій області). По області у поточному році зареєстровано 5 випадків захворювання;
- гострий вірусний гепатит В – у 2023 р. захворювання не було, минулого року - 1 випадок (2,59 на 100 тис. нас.). Середньообласний показник - 4,45;
- хронічний вірусний гепатит В – зареєстровано 1, показник 2,59 на 100 тис.нас., так як і минулого року. Середньообласний показник - 9,48 на 100 тис.нас.;
- гострий вірусний гепатит С – 1 випадок, показник 2,59 на 100 тис. нас., 2022р. захворювання не було. Середньообласний показник - 1,45 на 100 тис.нас.;
- хронічний вірусний гепатит С – зареєстровано 19 випадків захворювання, показник 49,28 на 100 тис. нас, показник захворюваності збільшився у 6 разів у порівнянні з минулим роком, 3 випадки (показник 7,78 на 100 тис.нас.), та знаходиться на рівні середньообласного показника (49,73).
Інфікування вірусом гепатиту С відбувається внаслідок контакту з інфікованою кров’ю (зазвичай достатньо незначної кількості зараженої крові щоб інфікуватися) під час вживання наркотиків ін’єкційно, здійснення небезпечних ін’єкцій та інвазивних медичних маніпуляцій, ін’єкційних косметологічних процедур, переливання крові та її компонентів. Можливе передавання ВГС статевим шляхом та вертикальним (від матері до дитини), але не часто.
Як бачимо, реєструється зростання захворюваності населення на хронічний вірусний гепатит C, тобто виявляються запущені форми гепатиту, які тяжко піддаються лікуванню, є  серйозною проблемою для здоров’я людини та першопричиною раку печінки. При цьому зареєстровані хворі - це не всі заражені. Більшість хворих не знають про свою інфекцію та продовжують бути носіями вірусу, відповідно вони мають високий ризик розвитку важких хронічних захворювань печінки та можуть несвідомо передавати вірус іншим людям.
Тому важливо здійснювати саме профілактичні заходи:
- застосування одноразового медичного та косметологічного інструментарію;
- при використанні інструментарію багаторазового призначення – суворий контроль дотримання режиму стерилізації;
- використання індивідуальних засобів особистої гігієни (манікюрні ножиці, бритву, пінцет), при статевому контакті застосовувати бар’єрну контрацепцію;
- проведення тестування на вірусні гепатити. Варто звернутись до сімейного лікаря, який направить на тестування, а у разі позитивного результату - до вузькопрофільного спеціаліста для отримання відповідного лікування.
Вакцини проти гепатиту С не існує. Але, варто зробити щеплення проти гепатитів А і В, з метою попередження інфікування та зменшення вірусного навантаження на печінку навіть у хворих на вірусний гепатит С.
Вітряна віспа – зареєстровано 9 випадків, показник 23,34 на 100 тис.нас., із них 5 дітей, минулого року в цей період захворіло 18 осіб, показник 46,69 на 100 тис.нас., захворюваність зменшилась у 2 рази;
Інфекційний мононуклеоз - 1 випадок захворювання, показник 2,59 на 100 тис.нас., 2022 року захворювання не було. Середньообласний показник - 5,61.
Грип – випадків захворювання не зареєстровано. Середньообласний показник - 49,83 на 100 тис.нас.
ГРВІ (у т.ч. COVID-19) – зареєстровано 2401 випадок захворювання (6227,79 на 100 тис. нас.), показник захворюваності зменшився в 1,3 рази у порівнянні з минулим роком (8136,85), коли було зареєстровано 3137 випадків захворювання та менше середньообласного показника (14799,34) в 2,3 рази.
Постановою КМУ № 651 від 27.06.23 р. «Про відміну на всій території України карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» було відмінено карантин, пов’язаний з COVID-19. Спостереження за хворобою продовжується з урахуванням осінньо-зимової сезонності у складі всіх гострих респіраторних хвороб. У поточному році COVID-19 характеризувався, в основному, легким перебігом хвороби та меншою кількістю хворих, які захворіли на пневмонію та потребували кисневої підтримки. Все ж у травні від ковіду померли 2 мешканців, які мали супутні захворювання, такі, як цукровий діабет та гіпертонічна хвороба та не були вакциновані.
Педикульоз – 1 випадок захворювання (дорослий), показник 2,59 на 100 тис.нас. – менше ніж минулого року в 4 рази (4 випадки, показник 10,38).
Короста – зареєстровано 4 випадки захворювання, показник 10,38 на 100 тис.нас., із них 1 дитина, показник захворюваності збільшився в 4 рази в порівнянні з минулим роком (1 випадок, показник 2,59 на 100 тис.нас.), коли було зареєстровано 1 випадок захворювання.
Туберкульоз. Зареєстровано 14 хворих осіб на туберкульоз органів дихання, показник 36,31 на 100 тис. нас., що в 1,4 рази більше, ніж минулого року, коли реєструвалось 10 випадків захворювання (25,94на 100 тис.нас.).
Паразитарні захворювання:
- на лямбліоз захворіло 8 осіб (20,75), із них 3 дитини, що більше, ніж минулого року в 4 рази, коли захворіло 2 особи (5,19).
- на ентеробіоз захворіло 6 осіб (15,56), минулого року захворіло 3 особи (7,78), захворюваність збільшилась у 2 рази;
- на аскаридоз захворіли 3 людини (7,78), із них 1 дитина, минулого року - 1 випадок захворювання (2,59); захворюваність збільшилась у 3 рази;
- на трихуроз (трихоцефальоз) - 1 випадок захворювання (дорослий), показник 2,59 на 100 тис.нас., минулого року захворювання не реєструвалось;
- на дирофіляріоз захворіли 2 людини (5,19), минулого року було зареєстровано 1 випадок захворювання (2,59); захворюваність збільшилась у 2 рази.
Відмічається поступове зростання захворюваності населення на паразитарні захворювання, що може бути пов’язано із погіршенням санітарно-гігієнічних умов, зниженням уваги до дотримання особистої гігієни та якості обробки харчових продуктів в умовах бойових дій.
Хвороба Лайма: зареєстровано 17 випадків захворювання (дорослі), показник 44,1 на 100 тис.нас., що в 5,6 разів більше, ніж минулого 2022 р., коли було зареєстровано 3 випадки захворювання (показник 7,78 на 100 тис.нас.) та в 1,3 рази більше середньообласного показника (33,57 на 100 тис.нас.).
Зооантропонози. 
Протягом року на Глухівщині не зареєстровано випадків  захворювання на сказ серед людей та тварин. За антирабічною допомогою з приводу укусів тваринами звернулось 105 осіб, в т.ч. 21 дитина віком до 17 років.
АНТИРАБІЧНА ДОПОМОГА НАСЕЛЕННЮ

ВСЬОГО

%

Звернулось за антирабічною допомогою всього:

105

Покусано собаками всього :

80

76,2

- домашніми

44

- бродячими

36

Покусано  кішками всього :

20

19,0

- домашніми

17

- бродячими

3

Покусано дикими тваринами (кажаном, білкою)

2

2,0

Покусано с/г тваринами (биком, кролем, конем)

3

2,8

Кількість осіб, які покусані скаженими тваринами

-

Кількість укушених осіб, які почали щеплення:

40

- собаками всього, в т. ч.

36

                 - домашніми

2

                 - бродячими

34

- кішками (бродячими)

2

- дикими тваринами (кажаном, білкою)

2

- с/г тваринами

-

Сказ підтверджений

0

Антирабічна вакцина та антирабічний гамаглобулін на даний час в наявності. Вакцинація проводиться вакцинами Рабівакс S та Індіраб.

За підсумками 2023 року епідемічну ситуацію на території Глухівської ОТГ можна розцінювати як нестійку.

В умовах воєнного стану зростає захворюваність на деякі види інфекційних хвороб, такі як:
- туберкульоз;
- хронічні вірусні гепатити;
- педикульоз та короста;
- паразитарні захворювання (ентеробіоз, лямбліоз, аскаридоз, трихуроз, дирофіляріоз);
- хвороба Лайма;
- гострі кишкові інфекції.

Сприятливі умови для їх виникнення та поширення залишаються актуальними на території населених пунктів та в довкіллі.

Імунопрофілактика

Війна спричинила чимало перешкод і для проведення імунопрофілактики: бойові дії, збій логістики, відсутність електропостачання, евакуація населення. В сукупності ці фактори призвели до зниження показників охоплення населення щепленнями ще 2022 року. У минулому році ситуація дещо покращилась, але ще є проблемні питання. Для формування колективного імунітету показник охоплення щепленнями проти вакцинокерованих інфекцій повинен становити 95%. Охоплення щепленнями дітей 1-го року життя є найбільш показовим для формування надійного базового імунітету. На території Глухівської ОТГ достатній рівень охоплення щепленнями дітей до року проти дифтерії, правця, кашлюку, кору, епідемічного паротиту, гемофільної інфекції, краснухи та гепатиту В.

Імунопрофілактика туберкульозу (БЦЖ) на рівні 60,3%.

Імунопрофілактика поліомієліту – показник в залежності від віку дітей коливається в межах 82,3 – 90,2%.

Державний соціально – гігієнічний моніторинг

Державний соціально – гігієнічний моніторинг забезпечує Глухівське відділення ДУ «Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», який має Ліцензію на право здійснення медичної практики та Ліцензію на поводження з прекурсорами, вимірювальна лабораторія відділення атестована.

У зв’язку з введенням з 24 лютого 2022 року воєнного стану в Україні відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022, керуючись статтею 41 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», Положенням про функціональну підсистему медичного захисту населення, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25 березня 2019 року № 667, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 22 квітня 2019 року за № 423/33394 Глухівським відділенням забезпечується моніторинг об’єктів довкілля:

  1. Щоденний (у т.ч. у вихідні дні) моніторинг якості та безпечності питної води, що подається населенню міста Глухова за мікробіологічними та санітарно – хімічними показниками відповідно до вимог Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10):

Вода, яку вживає населення міста має задовільні органолептичні властивості та безпечна в епідеміологічному, токсикологічному та радіаційному відношенні, про що свідчать результати лабораторних досліджень.

Протягом 2023 року досліджено проб водопровідної води на відповідність ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»:

- бактеріологічне дослідження – 700 проб, з них 2 незадовільних (0,3%), що в 1,8 рази менше минулого року (0,5%);

- санітарно – хімічне дослідження – 422 проби, всі відповідні.

Незадовільні результати реєструються при дослідженні проб води з водогінної мережі, у т.ч. з водорозбірних колонок, які потребують постійного технічного нагляду. Випадки бактеріологічного забруднення свердловин відсутні.

Водопостачання сільських населених пунктів здійснюється з централізованих та децентралізованих джерел.

Проблемним питанням є забруднення нітратами однієї із свердловин с. Дунаєць (вул. 40 років Перемоги), де вміст нітратів перевищений в 2 рази, що не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» та становить загрозу здоров’ю населення. Керівником КП “Дунаєцьке” після проведених додаткових досліджень були вжиті спроби щодо розбавлення води забрудненої свердловини чистою водою сусідньої свердловини (мережа закільцьована).

Дане питання потребує фахового дослідження, постійного контролю та відповідного реагування щодо забезпечення населення безпечною та якісною питною водою.

Обслуговування сільських водогонів Глухівської міської ради здійснюють:

  • - КП «Баницьке»
  • - КП «Дунаєцьке»
  • - КП «Полошківське».

Крім моніторингових досліджень, які здійснюються нашим відділенням повинен проводитись відомчий лабораторний контроль води і саме підприємства водопостачання повинні забезпечувати населення питною водою гарантованої якості! Тим більше в умовах воєнного стану, коли вода може стати механізмом передачі збудників інфекційних захворювань, у т.ч. тих, які використовуються в якості біологічної зброї.

Незважаючи на необхідність щомісячного дослідження якості води (за скороченою програмою), з великим трудом вирішується питання хоча б часткового контролю. Так, ситуація з відомчим контролем якості води виглядає наступним чином:

КП «Баницьке» - вже три роки відомчий контроль якості води не проводиться;

КП «Дунаєцьке» - контроль проводиться 1 раз на 2 місяці;

КП «Полошківське» - проведено частково лише у другій половині року.

В населених пунктах Семенівка, Уздиця, Мацкове, Москаленки, Хотминівка  вода з централізованих джерел не досліджувалась зовсім.

Протягом 2023 року досліджено проб води сільських водогонів на відповідність ДСанПіН 2.2.4-171-10:

- бактеріологічне дослідження – 67 проб, з них 12 незадовільних (12,9%), що на рівні минулого року;

- санітарно – хімічне дослідження – 75 проб, з них 17 незадовільних (22,7%), що в 1,2 рази більше минулого року (18,2%).

Ситуація з децентралізованим водопостачанням ще більш сумна. Чистка та дезінфекція громадських шахтових колодязів здійснюється не регулярно.

Протягом 2023 року досліджено проб води з громадських колодязів на відповідність ДСанПіН 2.2.4-171-10:

- бактеріологічне дослідження – 117 проб, з них 43  незадовільних (36,8%), що в 2,7 рази більше  минулого року (13,4%), що свідчить про незадовільний санітарно – технічний стан колодязів, низький рівень їх технічного та санітарного обслуговування;

- санітарно – хімічне дослідження – 99 проб,  із них з перевищенням нітратів 78 (78,8%), що в 1,1 рази більше  минулого року (74,3 %); Забруднення нітратами громадських колодязів спостерігається протягом  десятиліть,  відсоток забруднення складає 60-80%.

Не здійснювався контроль якості води з громадських колодязів в сс. Будища, Сутиски, Білокопитове, Заруцьке, Привілля, Годунівка.

  1. Моніторинг безпечності води р. Есмань та озер на території м. Глухів.

Протягом 2023 року були проведені лабораторні дослідження води відкритих водойм:

- по бактеріологічним показникам - 20 проб,

- по санітарно- хімічним показникам -  26 проб,

- по паразитологічним показникам – 6 проб,

- по вірусологічним показникам – 1 проба,

- на холеру – 14 проб,

- на пестициди – 6 проб.

Всі проби відповідали вимогам нормативної документації.

Гігієнічна оцінка стану навколишнього середовища в населених пунктах повинна здійснюватися за результатами лабораторних досліджень шкідливих факторів в окремих елементах середовища. Власником водойм на території міста дослідження шкідливих речовин не проводилось.

  1. Моніторингові дослідження грунту проводяться з метою контролю стану його забруднення в місцях масового відпочинку населення, на дитячих майданчиках, в навчально – виховних закладах, парках та скверах, в промисловій зоні міста та на полігоні ТПВ.

Протягом року здійснювався контроль за показниками безпеки, а саме:

- бактеріологічні показники - 15 проб, не відповідаючих 4 ;

- паразитологічні показники – 12 проб, не відповідаючих немає

- санітарно- хімічні показники -  23 проби, не відповідаючих немає.

- вміст пестицидів  -3 проби, не відповідаючих немає.

Контроль впливу складування твердих побутових відходів (ТПВ) на ґрунтові води, атмосферне повітря, грунт проводиться підприємством, яке експлуатує полігон на договірних умовах.

  1. Моніторингові дослідження стану атмосферного повітря в м. Глухів – за 12 місяців 2023  року проведено 107 досліджень. Дослідження проводяться на вміст в атмосферному повітрі діоксиду азоту, формальдегіду, фенолу, сірчистого ангідриду, аміаку. Перевищення гранично допустимих концентрацій не зафіксоване.
  1. Радіологічні моніторингові дослідження.

Тричі на день (у т.ч. у вихідні дні) проводиться вимірювання рівня потужності еквівалентної дози зовнішнього гамма-випромінювання – показник коливається від 0,08 до 0,16 мкЗв/год – радіаційний фон в межах фонового рівня (фоновий показник до 0,30 мкЗв/год).

На вміст природних та штучних радіонуклідів при здійсненні радіаційного моніторингу за 2023 рік випробувано на вміст радіонуклідів 23 проби харчових продуктів. Перевищення вмісту радіонуклідів в досліджених зразках не знайдено.

  1. Лабораторний контроль з метою профілактики внутрішньо – лікарняних інфекцій.

Лабораторні дослідження в ЛПЗ проводяться за наступними напрямками:

  • - дослідження матеріалу та інструментарію на стерильність – 421 проба, всі проби виявились стерильними;
  • - дослідження змивів з об’єктів ЛПЗ на санітарно – показову та патогенну мікрофлору – 242 проби, всі негативні;
  • - дослідження повітря кабінетів щеплень – 2 проби, всі задовільні;
  • - дослідження ефективності роботи стерилізаторів з використанням бактестів – 90 проб, всі задовільні.
  1. Моніторинг за циркуляцією збудників особливо – небезпечних інфекцій:
  • - дослідження води відкритих водойм на холеру – 14 проб, результат негативний;
  • - дослідження грунту на сибірку – 8 проб, збудник не виділений;
  • - дослідження гризунів на особливо – небезпечні інфекції (туляремія, лептоспіроз тощо) – 5 проб, збудники хвороб не виділені;
  • - дослідження кліщів на зараженість збудниками особливо – небезпечних інфекцій – 110 проб, збудники не виявлені.

Санітарно – освітня робота. Фахівцями відділення постійно проводиться санітарно – освітня робота серед населення з питань профілактики інфекційних та соматичних захворювань, необхідності дотримання правил особистої гігієни, поводження в надзвичайних ситуаціях, охорони довкілля. Протягом року здійснено:

  • - публікації в ЗМІ та на сайтах – 359;
  • - проведено лекцій – 24;
  • - розроблено санбюлетнів – 22.

Проблемні питання.

Воєнний стан, введений з 24 лютого 2022 року на території України, відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022, вніс свої корективи у життя населення та змінив акценти. Але, питання санітарного та епідемічного благополуччя населення залишається актуальним, оскільки здоров’я – це те, що потрібно людині за любих умов життя.

Таким чином, існують проблемні питання, які можуть привести до виникнення та розповсюдження інфекційних хвороб, отруєнь, хімічних уражень:

  1. Нестійка епідемічна ситуація з вакцинокерованих інфекцій (дифтерія, правець, кашлюк, кір, поліомієліт тощо), пов’язана із недостатнім рівнем охоплення населення вакцинацією (з-за відмов від проведення щеплень або виїзду за межі територіальної громади).
  2. Високий рівень захворюваності на хронічні вірусні гепатити В та С свідчить про пізнє звернення громадян за медичною допомогою. Необхідно посилити інформаційно-роз’яснювальну кампанію з приводу актуальності вчасної безкоштовної діагностики вірусних гепатитів.
  3. Збільшення кількості виявлення туберкульозу на ранніх стадіях розвитку захворювання пов’язане з покращенням рівня діагностики населення на туберкульоз. Проте зберігається високий ризик поширення цього захворювання серед населення внаслідок погіршення загального благополуччя населення регіону, у зв’язку з веденням бойових дій.
  4. Природно – географічні та кліматичні умови в районі є сприятливими для розвитку природних вогнищ сказу, туляремії, лептоспірозу, кліщового бореліозу (хвороби Лайма) та інших зооантропонозних інфекцій, кількість яких збільшилась цього року на території Глухівської ОТГ у 5 разів.
  5. Нестійка епізоотична ситуація зі сказу серед тварин, яка може привести до виникнення випадків сказу серед людей (закінчуються летально). Необхідний суворий контроль за наявністю антирабічних препаратів. Потребує вирішення питання безпритульних тварин, які можуть заразитись сказом від диких тварин. Негативним моментом є відсутність можливості проведення вакцинації диких тварин, з-за розташування місць їх дислокації на території активних бойових дій.
  6. Насторога з питання можливого підйому захворюваності (з реєстрацією спалахів) на вірусний гепатит А, яка насамперед повинна проявлятись в забезпеченні населення питною водою гарантованої якості та дотриманні правил особистої гігієни.
  7. Переміщення великої кількості людей у зв’язку із воєнними діями може сприяти завезенню та розповсюдженню серед населення інфекційних хвороб, що потребує підвищеної настороги щодо виявлення та локалізації вогнищ інфекцій.
  8. Відсутність або недостатній рівень відомчого лабораторного контролю якості та безпеки питної води власниками (керівниками) водогінних споруд та мереж, громадських колодязів може сприяти невчасному виявленню бактеріального або хімічного забруднення води, і як наслідок, поширенню інфекційних захворювань або отруєнь серед населення.
  9. Відсутнє обладнання для проведення знезараження питної води на водозабірних спорудах міста у випадку її мікробного забруднення.
  10. Забруднення водоносного горизонту свердловини в с. Дунаєць, що потребує вивчення  питання, проведення консультацій з установами геологорозвідки та водних ресурсів, а в результаті – забезпечення населення безпечною питною водою.
  11. Високий рівень нітратного забруднення джерел децентралізованого водопостачання населення викликає необхідність суворого контролю за водоспоживанням дітьми до 3-х років, у т.ч. і з індивідуальних джерел, а також  будівництва  водопровідних мереж  для забезпечення населення артезіанською водою.
  12. Відсутність контролю за вмістом шкідливих речовин у воді водних об'єктів, які використовуються для культурно – оздоровчих цілей населенням міста.
  13. Розміщення приймального відділення КНП «Глухівська міська лікарня» Глухівської міської ради у пристосованому приміщенні становить загрозу виникнення та розповсюдження інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги.

 

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області