ЗВІТ ПРО РОБОТУ СТАРОСТИ БІЛОКОПИТІВСЬКОГО СТАРОСТИНСЬКОГО ОКРУГУ

Відповідно до статті 541 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щороку проводиться звіт про роботу старости перед територіальною громадою, підбиваючи підсумки колективної роботи.
 
Я, Милка  Олександр  Вікторович, староста Білокопитівського старостинського округу в своїй роботі керуюсь Конституцією України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Положенням про старосту та іншими нормативно-правовими актами. Виконую доручення Глухівської міської ради та  її виконавчого комітету, міського голови, здійснюю надання інформації та виконую інші обов'язки, визначені законодавством України в межах своїх повноважень. Я є членом виконавчого комітету Глухівської міської ради, де представляю інтереси жителів свого старостинського округу. Рік моєї роботи на посаді старости пройшов у тісній співпраці з Глухівською міською радою, населенням старостинського округу, керівниками підприємств та установ.
До складу Білокопитівського старостинського округу Глухівської  об’єднаної  територіальної  громади входять:
села Білокопитове (222 осіб), Заруцьке (99 осіб), Привілля (241 особа), Москаленки (34 особи.), Годунівка (72 особи), Хотминівка (24 особи), селище Будівельне (261 особа). В селі Вознесенське на даний час ніхто не проживає.      Села Привілля, Годунівка, Хотминівка, Москаленки, Вознесенське  приєднано у 2021 році.
Всього зареєстровано 953 особи, з них дітей до 18 років – 152 особи, пенсіонерів – 221 особа, працездатне населення – 580 осіб. Наприкінці року фактичне населення зменшилось, так як люди виїхали за межі старостинського округу подалі від обстрілів. Фактично проживає  610 осіб.
За  2022 рік  народилось 2 дитини, померло 18 громадян.
Територія старостинського  округу  складає  8194,4 га.
Державний  кордон  України  з  Російською  Федерацією  проходить  біля села Білокопитове по  річці  Клевень  протяжністю  близько  2 км.
Земельні паї громадян в обробітку ТОВ «Велетень», ТОВ «Агрозем», ТОВ «Катеринівське». Земельні ділянки орендують ФОП Богданов С.А. (монастир Глинська пустинь),  ФОП Милка О.В., ФОП Дем’яненко С.М.
Працює  промислове  підприємство  ПрАТ «Сумиагропромбуд»  виробнича  ділянка  Заруцький  вапновий  завод по виробництву та реалізації крейди меленої  та крейди  для  вапнування  грунтів. Виробництво  вапна  припинилося з 2014 року. Між  заводом та м.Глухів функціонує залізничне сполучення.
Зайнятість населення.
У сільському  господарстві працюють 32 особи, в промисловості – 80 осіб, в органах місцевого самоврядування – 7 осіб, в освіті – 17 осіб, медицині –  7 осіб, в культурі – 3 особи, торгівлі – 5 осіб, в лавах Збройних сил України та прикордонній  службі – 21 особа, за межами округу – 128 осіб.
 
Освіта
З приєднанням Білокопитівської  сільської  ради до  Глухівської  громади освітній  процес  зазнав значних змін. Була  проведена робота по ремонту приміщення школи в с-щі Будівельне. Обладнано  їдальню, кімнату для дітей дошкільного віку, туалет, інші підсобні приміщення. Відремонтовано фасад будівлі.
З 2021 року  працює  філія  Будівельнівський НВК дошкільно-навчальний заклад-загальноосвітня школа І ступеня Глухівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6. У 2022 р. навчалося 20 дітей та займалося в дитячому садку  15 дітей. Діти старшого віку навчаються у школі № 6 м.Глухів. Підвоз дітей здійснювався шкільними автобусами. Четверо вчителів працевлаштовано в школах міста Глухів. У селі Привілля школи немає.
Під  час  військового  стану  навчальні  заклади працюють дистанційно.
 
Охорона здоров’я
На території старостату працюють  фельдшерські  пункти в селах Білокопитове, Привілля, Годунівка  та с-щі Будівельне. Медичні  послуги  населенню  надаються  як у приміщеннях фельдшерських пунктів так і за викликом по місцю проживання.
Всі  медичні  заклади забезпечені необхідними медикаментами для надання  невідкладної допомоги.
 
Культура
В селі Білокопитове працює сільський будинок культури та бібліотека, в селі Годунівка сільський клуб. В селі Привілля на  даний  час не працює  будинок культури та бібліотека по причині  нестачі кадрів. У Білокопитівському  будинку культури працює тренажерна зала.
 
Торгівля
В селах Білокопитове, Заруцьке та селищі Будівельне працюють магазини Глухівського МСТ та ФОП Забари О.І. У с. Привілля та с.Москаленки торгівельні  послуги населенню надає  виїзна  торгівля  Глухівського МСТ.
Житлово-комунальне господарство
Всі населені пункти старостату забезпечені централізованим водопостачанням. Послуги з водопостачання  населенню  старостинського  округу  надає КП «Полошківське». Своєчасно  проводяться  роботи  по ремонту аварійних  ділянок. Старостат  надає всебічну допомогу по утриманню та ремонту об’єктів водопостачання. В 2022 році було ліквідовано 14 аварій на водогонах. В с.Привілля прокладено 280 м водогону і встановлено вуличну колонку. Відремонтовано колодязь в с.Годунівка.
Всі  вулиці  населених  пунктів  обладнані вуличним освітленням, але у зв'язку з військовим станом воно не вмикається.
 
Благоустрій
Проводилися роботи з благоустрою населених пунктів.  Наводиться санітарний порядок на кладовищах, яких у старостаті 9, ліквідовуються несанкціоновані сміттєзвалища, проводиться  вивіз  сміття, в літній період проведено  обкоску трави по населеним пунктам, вирубка чагарників. Проводиться постійна робота по утриманню територій біля пам'ятників, обелісків, солдатських могил та об'єктів соціальної сфери в належному санітарному стані.
 
Соціальний захист населення
Проводились обстеження матеріально-побутових умов багатодітних сімей, одиноких матерів, громадян з інвалідністю. Надається  всебічна  допомога  громадянам по оформленню субсидій. Так за 2022 рік  оформлено  47 субсидій, пільг та допомог – 22, видано 474 довідки, проведено 18 нотаріальних дій. До будинку інтернату  оформлено одну одиноку пристарілу людину.
Від початку військових дій на території громади старостат забезпечує доставку та видачу гуманітарної допомоги жителям населених пунктів. Так, продуктовими наборами постійно забезпечується населення. Також надавалась допомога жителям, будинки яких постраждали внаслідок обстрілу з боку рф. Жителям с.Заруцьке було видано скло та плівка для тимчасового закриття вікон та збереження тепла в будинках, з матеріального резерву Глухівської міської ради.
Проблемні питання
Проблемні питання, які виникають в процесі роботи вирішуються у спільній праці з керівництвом міської ради. Але є такі питання, які потребують значних фінансових витрат, це ремонти автодоріг до с.Привілля, с-ща Будівельне, а також по населених пунктах Годунівка, Білокопитове, Будівельне.

 

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області