ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНОГО ТА ПРОТИЕПІДЕМІЧНОГО РЕЖИМІВ

03061
Аналіз випадків та спалахів інфекційних захворювань,
зареєстрованих в області у період 2021- 4 міс. 2022 р.р.
У 2022 році в області не зареєстровано спалахів інфекційних захворювань.
У 2021 році епідемічна ситуація в цілому в області щодо реєстрації спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, пов’язаних з об’єктами нагляду, завдяки заходам, які постійно вживаються під час планових та позапланових заходів, була контрольованою і керованою
Проте, згідно даних розслідувань причин та умов, які призвели до виникнення випадків гострих кишкових захворювань та отруєнь, де приймали участь спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби та територіальних управлінь слід відмітити наступне.
Протягом минулого року в області було зареєстровані 2 випадки отруєння грибами: по 1- у населених пунктах Конотопського та Охтирського районів. У обох випадках гриби були назбирані, приготовані та вжиті у домашніх умовах. Зареєстровано 1 випадок лабораторно підтвердженого ботулізму (тип Б) у жінки, що приїхала з Польщі до м Тростянець. Серед продуктів, які вона вживала, найбільш підозрілим було м'ясо у вакуумній упаковці, яке вона придбала, готувала і вживала в Польщі. Приїхавши додому в Україну, відчула погіршення стану здоров’я, звернулась за медичною допомогою за місцем проживання.
Усі постраждалі після лікування в лікувальних закладах на відповідних територіях виписані з видужанням. 
Особливої уваги та детального розбору заслуговують 2 випадки: спалах гострої кишкової інфекції у закладі освіти с. Попівка Конотопського району та групове отруєння (ботулізм) у побуті у м. Лебедин Сумського району.
Під час спалаху ГКІ у ЗЗСО І-ІІІ ст. Попівської сільської ради Конотопського району Сумської області, який стався з 16 по 20.09.2021 зареєстровано 31 постраждалий, серед яких 26 – діти до 17 років, решта дорослі (кухар, завгосп та прибиральники). Захворювання мали легкий перебіг, лікування отримували амбулаторно. Збудника, який спричинив захворювання, від хворих та персоналу не виділено. Було встановлено заключний діагноз: Гостра кишкова інфекція у формі гастроентериту невстановленої етіології.
При розслідуванні встановлено, що переважна більшість постраждалих харчувалась у їдальні, кухар та комірник дотичні до харчової сировини та продуктів. Крім цього під час розслідування спеціалістами Держпродспоживслужби на об’єктах організації харчування було встановлено ряд порушень вимог санітарного законодавства. Зокрема, порушення технологічних вимог до організації харчування: не складався щоденний меню-розклад, неналежним чином оформлена технологічна документація (картки) на страви. 
Відсутність адміністративного контролю щодо стану здоров’я працівників їдальні призвело до порушень термінів проходження періодичного медичного огляду та несвоєчасного ведення документації про стан здоров’я працівниками їдальні. Про недотримання гігієнічних вимог персоналом свідчили недостатня кількість санітарного та спеціального одягу, несвоєчасні заміна, прання та відповідність використання.
Про недотримання режиму на харчоблоці, в т. ч. недоліки проведення прибирання, миття посуду, правил відбору і зберігання добових проб готових страв, свідчили також результати лабораторних досліджень. Із 29 зразків змивів у 7 – виявлено стафілокок, у 1 – БГКП; у 2 зразках салатів – одночасно БГКП, стафілокок та перевищення КМАФАнМ; у зразках борщу та каші пшоняної – БГКП. При обстеженні працівників харчоблоку – виявлено 3 носії патогенного стафілококу. які були скеровані на консультацію до лікаря.
Через виявлені суттєві порушення не виключалась можливість опосередковано пов’язувати виникнення даного спалаху з харчуванням дітей у їдальні закладу.
У зв’язку з вище викладеним, Держпродспоживслужбою були вжиті наступні заходи:
  • видано та направлено адміністрації закладу для невідкладного виконання приписи щодо усунення порушень у тому числі відсторонення від роботи носіїв патогенного стафілококу та термінового направлення їх на консультацію до лікаря;
  • розроблено та направлено до відділу освіти План організації протиепідемічних заходів щодо усунення поширення спалаху, в результаті якого відділом освіти винесено рішення про тимчасове припинення діяльності  навчального закладу протягом 17-24.09.2021 (переведення на дистанційну форму навчання);
  • до адміністрації закладу застосовано штрафну санкцію;
  • підготовлено та передано матеріали до правоохоронних органів;
  • ініційовано та прийнято участь у позачерговому засіданні комісії з питань ТЕБ і НС.
У результаті вживання консервованих грибів на вечірці 27.11.2021 в домашніх умовах в м. Лебедині виникло групове захворювання на ботулізм. У період з 27.11 по 06.12.2021 за медичною допомогою звернулись 5 постраждалих. Усі вони були госпіталізовані до лікувально-профілактичних закладів, двоє - до інфекційного стаціонару КНП «Медичний клінічний центр інфекційних хвороб та дерматології ім. З.Й.Красовицького», а троє – до КНП «Центральна лікарня ім. Зільберника» Лебединської міської ради. Діагноз лабораторно не підтверджений. Лікувальна сироватка вводилась 3 постраждалим. Серед підозрілих продуктів, які вони вживали були гриби мариновані (опеньки) домашнього приготування, риба скумбрія патрана копчена та оселедець слабо-солений, виготовлені на приватному підприємстві в області та придбані в фірмовому магазині м. Лебедина.
З метою встановлення ймовірного чинника, відповідно до службової записки № 3500/тн від 06.12.2021 начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, спеціалістами відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Лебединського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області було здійснено позаплановий захід державного нагляду (контролю) у магазині, де придбана риба та на потужностях виробника, під час яких не встановлено невідповідностей, які б могли призвести до розмноження Clostridium botulinum та наявності умов для токсиноутворення внаслідок вторинного забруднення харчових продуктів.
На підприємстві виробника використовувалась сировина (скумбрія, оселедець), яка надходила та зберігалася при температурі мінус18 0С та нижче.
Для виробництва скумбрії використовувалась повністю випатрана, помита та почищена належним чином риба. Концентрація солі (згідно записів у журналі, виробництво 10-11.11.2021) для виробництва скумбрії холодного копчення без голови патраної та оселедця слабосоленого була не нижче 6%. Ризик контамінації або перехресного забруднення між сировиною та продуктом зведені до мінімуму. Зберігається готова продукція охолодженою при температурі нижче +5 0C, як правило це +1 – -1 0С та нижче.
При виробництві «Скумбрії холодного копчення без голови, патраної» та «Оселедців слабосолених» не використовується вакуумне пакування на жодному з етапів виробництва чи обігу.
В ході перевірки були відібрані зразки «Скумбрії холодного копчення без голови, патраної» та «Оселедців слабосолених» та направлені 09.12.2021 для дослідження на наявність клостридії ботулізму та ботулінічного токсину до Сумської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, вул. Люблінська, 17, м. Суми
Результати проведення лабораторних досліджень відібраних зразків негативні.
Слід відмітити, що спалах ГКІ в організованому колективі у с. Попівка був розслідуваний вчасно та локалізований у межах одного інкубаційного періоду. А вжиті заходи щодо усунення порушень мінімізують виникнення епідемічних ускладнень, пов’язаних з даним об’єктом у подальшому.
Комплексний підхід спеціалістів відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства та безпечності харчових продуктів і ветеринарної медицини до розслідування групового захворювання на ботулізм у м. Лебедин, у підсумку довів відсутність підстав для реєстрації «промислового ботулізму».
Додатково: На підставі даних, відображених у науковій літературі, у тому числі висновків, розміщених на офіційному сайті FAO, зокрема наукової статті «Ботулізм і рибні продукти», автор DC CANN Міністерство сільського господарства, рибальства та продовольства, наукова станція TORRY було встановлено, що зростання Clostridium botulinum пригнічується в продуктах, які зберігаються при температурі нижче +10 0C при концентрації солі вище 3,5% ваг/мас у водній фазі продукту. Для безпеки копчених рибних продуктів загалом рекомендується зберігати продукти охолодженими (нижче +5 0C) по всьому ланцюгу збуту до вживання.

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області