ВІСПА МАВП

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) зафіксувала понад сотню підтверджених випадків віспи мавп у 14 країнах, які не є ендемічними для вірусу, найбільшу кількість випадків зафіксували у Британії, Іспанії та Португалії. 
В Україні випадки захворювання не зареєстровані.
Віспа мавп - рідкісне вірусне зоонозне захворювання (тобто захворювання, що передається людині від тварин), симптоми якого у людини схожі з симптомами, які спостерігалися в минулому у пацієнтів з натуральною віспою, проте менш серйозні. Випадки захворювання на віспу мавп досі спорадично виникають в деяких районах Африки, де переважають тропічні вологі ліси. Вірус віспи мавп схожий з натуральною віспою людини - хворобою, яка була повністю викоренена в 1980 р. Хоча віспа мавп протікає набагато легше, вона може привести до летального результату.
Вірус віспи мавп в основному передається людині від диких тварин, таких як гризуни і примати. Його вторинне поширення шляхом передачі від людини людині носить обмежений характер. Передача інфекції відбувається переважно повітряно-крапельним шляхом та при тривалому особистому контакті (у т.ч. з біологічними рідинами), що піддає найбільший ризик інфікування членів сім'ї людини з гострим випадком захворювання. Передача інфекції може також відбуватися через плаценту (від матері до дитини). Вірус не так легко передається від людини до людини, і ризик масового зараження низький.
Інкубаційний період (період часу від інфікування до появи симптомів) віспи мавп зазвичай становить від 5 до 21 дня. У людини зазвичай розвивається лихоманка, головний біль, біль у м’язах, перевтома. Згодом з’являються характерні висипи на тілі. Найчастіше захворювання проходить самостійно за два-три тижні. Але у деяких випадках хвороба протікає у важкій формі. Рівень летальності коливається від 1% до 15%. Найскладніше переносять це захворювання діти.
Вірус віспи мавп зазвичай лікується симптоматично. Специфічні види лікування або вакцини від віспи мавп відсутні, проте спалахи цього захворювання піддаються контролю. Ефективність вакцинації проти натуральної віспи для профілактики віспи мавп в минулому досягала 85%, однак після повної ліквідації натуральної віспи у всьому світі ця вакцина більше недоступна для основної частини населення. Проте, наявність вакцинації від натуральної віспи в минулому може сприяти менш важкому перебігу захворювання.
Профілактика. Необхідно уникати тісних фізичних контактів з людьми, інфікованими віспою мавп. При догляді за хворими людьми необхідно надягати рукавички і використовувати засоби захисту, регулярно мити руки. Хворих рекомендується ізолювати або на дому, або в лікувальному закладі.
Зараз від мавпячої віспи не існує вакцини - раніше в цьому не було ніякої необхідності, оскільки й подумати не можна було, що це захворювання почне масово вражати людей і перекинеться в Європу. Втім, вакцинація від звичайної віспи може захистити й від віспи мавп - натуральна та мавпяча віспи ведуть свій рід з однієї вірусної групи, а значить, дуже схожі. Також незайвим буде мати вакцину проти вітряної віспи (в країнах Європи, США, Австралії щеплення проти вітряної віспи входить до переліку обов’язкових, на відміну від України).
Наразі фахівці обговорюють, чи слід щепити людей, які контактували з інфікованими, вакциною проти віспи Bavarian Nordic, відомою як Jynneos у США та Imvanex у Великій Британії. Дані показують, що ця вакцина знижує ризик захворювання людини на 85%.
 
Завідуюча Глухівського відділення Центру контролю та
профілактики хвороб МОЗ України
Марина Матвієнко

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області