Хвороба Лайма. Наслідки невідворотні.

➡️Протягом 2021 року на території колишнього Глухівського району було зареєстровано 7 випадків Хвороби Лайма, показник становить 18,2 на 100 тисяч населення, що в 1,2 рази більше сереньообласного показника (15,1) та в 3,1 рази більше середнього показника по Україні. При цьому реальна картина кількості захворілих зазвичай гірше, ніж статистична, оскільки люди не звертаються одразу до лікаря.
⚠️Хвороба Лайма (іксодовий кліщовий бореліоз) – інфекційне захворювання, збудник якого (борелія) передається людині від кліща. Ранній розпізнавальний признак хвороби – почервоніння в місці укусу кліща (ерітема), яке може з'явитися і на другий день від укусу, і на третій тиждень. Діаметр цієї плями збільшується поступово, іноді до 60 см. У центрі вона бліда, по краях - червона. За кілька днів почервоніння (мігруюча еритема) може з'явитися і на інших ділянках шкіри. Усім, хто це помітив, потрібно негайно звернутися до лікаря. Якщо не розпочати лікування в першій стадії, хвороба рано чи пізно нагадає про себе. У 40 - 50% інфікованих ознаки хвороби можуть з'явитися лише через декілька місяців після зараження. Борелії можуть уразити сустави, серцево – судинну та нервову системи. Можливий навіть параліч. Фатальні наслідки зараження може мати для вагітної жінки, оскільки інфекція передається плоду і провокує викидень чи вроджені вади немовляти. Саме ранній початок антибактеріальної терапії дає змогу скоротити тривалість перебігу хвороби і запобігти розвитку її пізніх, найважчих стадій!
☑Лабораторне дослідження кліща має дуже низьке прогностичне значення. За статистикою, лише 3% кліщів, що носять борелії, передають їх людині. Мале місце випадки захворювання людини на хворобу Лайма, а при дослідженні кліща борелії не були виділені (умовно кажучи, вони перейшли в організм людини). Інший варіант – у кліща виділені борелії, а клінічної картини захворювання у людини немає і лікар не може призначити лікування. Часто кліщ не встигає передати борелії.
Кліщі присмоктуються до людини не лише під час перебування на природі. Вони можуть вражати й через деякий час, після відвідування зеленої зони, якщо залишились на одязі, речах. Ці комахи можуть потрапити до житла із букетами квітів, собаками, іншими тваринами. Живляться кліщі кров’ю людей та тварин, занурившись хоботком глибоко у шкіру. Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин. Чим раніше помічений кліщ - тим легше його видалити. Із збільшенням тривалості присмоктування кліща вірогідність зараження збільшується.
Щеплення від Лайм – бореліозу не існує.
Основним методом профілактики хвороби Лайма є попередження укусів кліщів:
- для прогулянки на природі одягатися у світлий одяг з довгими рукавами, щоб було легше помітити кліщів. Голову покривати головним убором;
- використовувати засоби для відлякування кліщів – репеленти;
- після прогулянки оглядати себе та оточуючих. Особливо ретельно – ділянки тіла, покриті волоссям;
- вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати. Не залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому;
- якщо брали на природу домашнього улюбленця – його теж оглянути до того, як впустити в помешкання;
- місце для нічного сну, привалу на природі звільняти від сухої трави, гілок, хмизу.
Якщо Вас укусив кліщ, необхідно слідкувати за самопочуттям та щоденно вимірювати температуру тіла протягом двох - трьох тижнів. У разі будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості шкіри в місці укусу – зверніться до лікаря!

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області