ОБЕРЕЖНО – БОТУЛІЗМ!

Наприкінці листопада в Сумській області зареєстровано два випадки захворювання на смертельно небезпечну хворобу – ботулізм. Постраждало шість чоловік.
Один випадок - це жінка 46 років, яка пов’язує захворювання із вживанням в їжу смаженого м’яса, перебуваючи на території Польщі. Сире м’ясо для приготування їжі придбала в супермаркеті. На жаль, чеки на придбання відсутні, тому місце виготовлення, термін реалізації, умови зберігання не відомі. Сире м’ясо було під вакуумною упаковкою, без доступу повітря , що могло спричинити утворення ботулотоксина. Імовірно продукт був недостатньо термічно оброблений. Зі слів потерпілої вживала м’ясо після короткочасного смаження, без додаткової термічної обробки.
В другому випадку на сімейному святкуванні вживали в їжу консервовані гриби - опеньки, які були виготовлені в 2020 році. Захворіло п’ять чоловік.
Всі хворі особи знаходяться на лікуванні. Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків - введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).
Ботулізм – це смертельно небезпечне харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Збудник ботулізму-мікроорганізм Clostridium botulinum. В природних умовах клостридія, у вигляді неактивної спори, знаходиться в ґрунті, в річному та озерному мулі. У разі потрапляння спори клостридії разом з часточками землі чи мулу в консервну банку, товщу великих кусків м’яса чи риби, куди немає доступу кисню, спора проростає та починає виділяти смертельно небезпечний нейротоксин.
Спори клостридій та ботулінічні токсини в консервованих продуктах зберігаються протягом декількох років. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком; мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
В Україні причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'ясо, риба, гриби, овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, недостатньо термічно оброблені.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби, особливо річкової непатраної; а також виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування.
Щоб вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби домашнього виготовлення,
  • м'ясних, рибних, грибних та овочевих консервів домашнього виготовлення,
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Якщо все ж таки в домашніх умовах виготовляєте консерви вам необхідно дотримуватись простих правил:
- ретельне миття сировини;
- ретельна підготовка посуду, кришок для консервування;
- дотримання термічних режимів обробки консервів;
- утримуйтесь від консервування грибів, краще гриби солити в негерметично закритому посуді;
- зберігати консерви на холоді;
- патрання риби зразу після її вилову;
- при в’яленні або коптінні великої по розмірам риби, зробіть надрізи вздовж спини риби, щоб до м’язів був доступ повітря.
І все ж консерви домашнього виготовлення, навіть при виконанні всіх вимог, не слід вважати цілком безпечними. Тому перед вживанням їх рекомендується термічно обробити - прокип’ятити протягом 15-30 хвилин, бо тільки при кип’ятінні ботулінічні токсини повністю втрачають свої токсичні властивості!
 
Завідуюча Глухівського відділення
Центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України
Марина Матвієнко

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області