ТАРИФНА ПОЛІТИКА

ТАРИФНА ПОЛІТИКА: у рішеннях місцевої влади переважають інтереси жителів
За минулий опалювальний сезон глухівчани разом зекономили 1,8 млн грн, а зараз мають тариф нижче середньообласного
Комунальне підприємство «Глухівський тепловий район» тиждень назад уклало фіксовану угоду з ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг». За умовами договору, протягом опалювального сезону вартість газу не буде переглядались для двох категорій споживачів: для населення і бюджетних організацій. Для населення газ постачатиметься по 9,120 грн за тисячу кубометрів, для бюджета – по 18,2 грн (сюди вже враховані ПДВ, вартість розподілу і транспортування тощо). Для інших різних установ та бізнесу суми у платіжках щомісяця будуть переглядатись у зв’язку із змінами вартості газу.
Останній рік тарифна політика Глухівської міської ради балансує між інтересами жителів і утриманням на плаву комунального підприємства. На сьогодні вартість тепла для населення у Глухові хоч і виросла на 15%, проте нижча за середньообласні показники серед подібних комунальних підприємств.
Так, у Глухові вартість тепла для населення становить 1996,36 грн за 1Гкал, у Білопіллі - 2239,03 грн, Лебедині - 2666,06 грн, Краснопіллі – 2733,38 грн, Конотопі – 2416,25 грн, Ромнах – 2444,32 грн.
При цьому М.Колоша акцентує увагу на такому моменті: у Глухові люди фактично зекономили з січня по жовтень 2021 року 1,8 млн грн.
- Хочу нагадати, що на початку року збільшувалась ціна газу для всіх категорій, але міська влада взяла на себе відповідальність, і для населення тариф не підняли ні на копійку. Ми продовжили користувались старим тарифом, який був затверджений ще у 2018 році, – 1735,50 грн за 1 Гкал. Хоча, відповідно до всіх економічно-обґрунтованих розрахунків, для людей з січня 2021 року тепло мало б коштувати 2087,10 грн. У результаті спільна сума економії для людей склала 1,8 млн грн. Я сьогодні називаю це подарунком споживачам від виконкому. І ще такий нюанс. Сьогодні ми підняли тариф на 15%, але і це менше на 4,3% від того тарифу, який би міг діяти ще із січня, - пояснив він.
Міський голова Надія ВАЙЛО оцінює ситуацію з опаленням міста як непросту. Якщо для населення вдалось трохи стримати тариф, то бюджет і бізнес під ударом.
- Ми разом з тепловим районом вишукували всі можливі варіанти зменшення тарифів. Дякуємо, що фактично ціною інвестиційної складової нашого комунального підприємства ми підтримали населення. Громада має знати, що до кінця 2021 року не вистачає 5 млн грн. на опалення лікарні, шкіл, садочків та інших бюджетних організацій, на наступний рік ця недостача складає вже 12 млн грн. Правда, уряд обіцяє допомогу у вигляді субвенції розміром 80% незабезпеченості, але коли це буде – поки невідомо. У таких умовах у нас єдиний вихід – виважений підхід до використання енергоресурсів та розумна економія, - зазначає голова громади.

Друк

gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області