ПРО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ ГРОМАДЯН НА СОЦІАЛЬНІ ПОСЛУГИ

З 1 січня 2020 року набрав чинності Закон України «Про соціальні послуги» (далі - Закон), яким визначено основні організаційні та правові засади надання соціальних послуг, спрямованих на профілактику складних життєвих обставин, подолання або мінімізацію їх негативних наслідків, особам/ сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Статтею 7 Закону визначено, що фізичним особам, які надають соціальні послуги, призначаються і виплачуються компенсаційні виплати в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
Так, Кабінет міністрів України 23 вересня 2020 року прийняв постанову № 859, якою затверджено Порядок подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі (далі - Порядок).
Згідно з пунктом 15 Порядку виплата компенсації та покриття витрат на її доставку здійснюються відповідно до підпункту «а» пункту 4 частини першої статті 89 Бюджетного кодексу України за рахунок коштів місцевих бюджетів.
Джерелом фінансування вказаних компенсаційних виплат, відповідно до статті 91 Бюджетного кодексу України, є видатки місцевих бюджетів.
Компенсація призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги особам із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки та є:
особами з інвалідністю I групи;
дітьми з інвалідністю;
громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;
невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;
дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги відповідно до переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, надання такій дитині соціальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 р. № 1161.
Компенсація призначається на 12 місяців і виплачується щомісяця.
Для підтвердження факту спільного проживання з особою, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, та догляду за нею складається акт про проведення обстеження сім’ї фахівцями структурного підрозділу соціального захисту населення.

 

 
 
 
gerb sayt2024 © Всі права захищено.
Глухівська міська рада Сумської області